CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. április 05., csütörtök 23:45


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. április 5.



A 2006-os évjáratot átlagos időjárású évjáratként mutatja a statisztika. Az éves átlag azonban komoly szélsőségeket egalizál: a májusi hidegfrontot a forró júliussal, a borult – esős augusztust a napsütéses szeptemberrel-októberrel.
A növényvédelmi és termesztéstechnikai kihívást éppen ez a kiszámíthatatlanság jelentette, mert egyidejűleg fokozódott a szőlő talajművelési, növényvédelmi és zöldmunkaigénye.
A növényvédelmi feladatokat a megszokottnál intenzívebb technologiával általában sikerült megoldani, kivéve a Kogl térség peronoszpórajárványát.
A 2006-2007 rekordenyhe telét különösebb veszteség nélkül vészelték át a kórokozók és károsítók, ezért kedvező tavaszi időjárás esetén korai, erős fertőzéseket indíthatnak el, főleg a károsítok. Ennek veszélye miatt felértékelődik a lemosó permetezések jelentősége: az olajos adjuvánst tartalmazó, rezes-kenes készítmények – kombinációk egy kezelésben gyérítik az áttelelő atkákat, /levél- és gubacsatkát is/a pajzstetveket, a lisztharmat áttelelt micéliumait, a tőkepusztulást okozó farontó gombákat, megalapozva az egész éves növényvédelmi munkánkat. (Pl. Agrol + réz + kén, Vegesol eReS, Vektafid S + réz )

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795