CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. április 16., hétfő 17:08


,,Magyarországért' feltámadási zarándoklat

,,Magyarországért" feltámadási zarándoklat

A tavalyihoz hasonlóan idén is ökumenikus részvétellel zajlott a ,,Magyarországért „ feltámadási menet Sopronban, amely húsvétkor Tihanyból indult és pünkösdkor érkezik az erdélyi Csíksomlyóba, úgy hogy közben a határon kívüli magyarlakta területeken is áthalad.

Idén először Sopron város hivatalosan is fogadta a zarándokmenetet.


A város Fő terén, a Szentháromság szobor Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és Rádonyi László önkormányzati képviselő szólt arról, hogy Sopronnak az 1921. évi népszavazáskor kinyilvánított hűsége ma is érvényes, hiszen a mai utódokban is él az a felelősség, amely egyben emlékeztet arra, hogy a többi határon kívül rekedt magyarnak nem adatott meg a népszavazás lehetősége.


Sopron a 2004. évi népszavazáskor is kiállt a határon túli magyarságért – emlékeztetett Firtl Mátyás, aki egy Márton Áron-idézettel bocsátotta útjukra a zarándokokat a soproni Fő térről. A Kárpát-medence magyarságának egységét, a hitben megvalósuló összetartozást hivatott erősíteni a zarándokmenet, amelyhez a Hűségzászló, a Domonkos templom, a Szent Orsolya templom, az evangélikus templom, majd a Fő tér érintésével a Szent György templomban tartott szentmisével csatlakoztak a soproniak, és nem csak soproniak, hiszen Kópháza település nevében Kópháza polgármestere és alpolgármestere a falu címerével ellátott szalagot hozta el Sopronba, hogy felhelyezhesse az Árpád-kori motívumú szárnyas keresztre, amely az összetartozás üzenetével a remények szerint pünkösdkor Csíksomlyóra ér.