CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

1999. március 29., hétfő 00:00


Városházi Sajtóhírek 03.29-04.04. között

1999. március 30-án

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester, mint a Megyei Jogú Városok Szövetségének Környezetvédelmi Bizottságának elnöke 22 várost hívott meg Kecskemétre10 órára, a bizottság alakuló ülésére.

A napirenden szerepelnek a kormányzat környezetvédelmi politikája Európa Uniós csatlakozási feladatok aktuális kérdései, a Megyei Jogú Városok Szövetségének Környezetvédelmi pályázata, valamint Kecskemét város épített és természetes környezeti állapota.

1999. március 31-én

Tengerdi Antal alpolgármester részt vesz a Megyei Millenniumi Emlékbizottság alakuló ülésén Győrben.

Az alakuló ülés délelőtt 10 órakor kezdődik.

1999. március 31-én

A soproni szelektív hulladékgyűjtés eredményéről, valamint a papír- és üveghulladék gyűjtés eredményéről szóló tanulmányúton vesz részt városunk delegációja, melynek tagjai:

Major Árpád a Soproni Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

Varga János a Városfejlesztési Bizottság elnöke és

Boros Géza a Polgármesteri Hivatal munkatársa.

A program:

  • Müllendorf papírválogató üzemének megtekintése
  • BRUCK/M/ Polgármesteri Hivatalban rövid látogatás
  • Gyárlátogatás.

1999. április 1-én

A Sopron Plaza-ban Tengerdi Antal alpolgármester nyitja meg a Bibliofil Könyv- és Zeneszalon üzletét, délelőtt 11 órakor.

1999. április 1-én

Dr. Payer Erzsébet alpolgármester részt vesz a Vízilabda Világkupa megnyitásán.

A világkupán 6 ország (Németország, az Egyesület Államok, Olaszország, Ausztrália, Kanada és Magyarország) csapatai vesznek részt.

A résztvevők száma mintegy 100-120 fő.

Az első helyezettnek a kupát április 4-én 12.30 órakor Dr. Gimesi Szabolcs polgármester adja át.

1999. április 4-én

Tengerdi Antal alpolgármester Molnár Zsuzsa Jászai Mari-díj kitüntetettjét köszönti a "Bolha a fülbe" c. előadáson a Petőfi Színházban.

1999.március 17-21. között

Dr. Gimesi Szabolcs mint a Magyar Szőlő és Borvárosok Szövetségének elnöke részt vett Spanyolországban El Puerto de Santa Maria-ban megrendezett tudományos konferencián.
A konferencia célja kettős volt. Egyrészről a szőlő- és borkultúra, történet kutatásainak eredményéről számoltak be a világ 18 országból érkezett szakemberek, nagyrészt egyetemi professzorok. A másik célja a rendezvénynek a "Szőlő- és Bor Történelmének Nemzetközi Szervezetének" megalakítása. A konferencia mindkét vonatkozásában elérte célkitűzését.

Országunk és azon belül a soproni történelmi borvidék több előadásban is kutatási terület volt, igazodva, hogy milyen jelentős szerepet töltöttek be a hazai szőlő és borvidékek az európai borkultúrában és borkereskedelemben. A több szekcióban zajló egy napos tanácskozások mellett igyekeztek a szervezők a térség jellegzetes "kincsét" a Sherry-t is bemutatni a résztvevőknek. Lenyűgöző méretek és mennyiségek jellemzik az ottani Sherry kultúrát. 10.000-20.000 hektár szőlőültetvények, 1-2 ezer hordós (500 literes speciális kiképzésű hordók) "pincék", amik tulajdonképpen földszinti 15-20 méteres belmagasságú jól szellőztethető "katedrális méretű "Bodega"-k.

Szép és ünnepélyes aktusa volt a programnak, amikor is Georges Dutruc-Rosset a párizsi székhelyű Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatalának igazgatója átadta a vendéglátó városnak a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa" címet. (Ezt a címet Sopron már 1987-ben megkapta).

A konferencia során szekció előadást tartott Dr. Gimesi Szabolcs "Kékfrankos eredeti" címmel. Az előadással, valamint az előadást követően "ARMADA" fantázianevű soproni kékfrankossal oly mértékben sikerült felkelteni a város iránt az érdeklődését, hogy a szervezet 2000-ben Sopront jelölte meg a következő konferencia egyik lehetséges színhelyének.