CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. április 20., péntek 07:09


Fraknó túra, mely a Keleti Alpok két nyúlványán vezet a Soproni-hegységben és a Rozália-hegységben Soprontól Fraknó ősi váráig.

Túrázzunk együtt május 13-án!

Túrázzunk együtt május 13-án!

A két világháború közötti hagyományokat eleveníti fel a 34 km-es Fraknó túra, mely a Keleti Alpok két nyúlványán vezet a Soproni-hegységben és a Rozália-hegységben Soprontól Fraknó ősi váráig.. Az elmúlt években több százan kerekedtek fel a Madarak és Fák Napja alkalmából és tették meg a teljesítménytúrának is beillő távot. Idén a Perkovátz Ház Baráti Köre mellett a Soproni Városszépítő Egyesület, a Soproni-hegység Natúrpark Egyesület is részt vesz a túra szervezésben, hiszen a vannak közös célok, így csodás környezetünk a Soproni-hegyek tisztelete, a múlt értékeinek ápolása, a közösségi lét fejlesztése.

A túra résztvevői a Soproni-hegység csücskénél az Asztalfőnél lépik át a trianoni határt és Szikra, Fraknónádasd érintésével érik el az Eszterházy család sasfészkét. Az Asztalfő nevezetes hely, régi időkben itt találkoztak Sopron, Szikra, Lakompak és Fraknónádasd urai évente egyszer a határszemlék alkalmával. Ma is egy kőasztal található itt, mely utal a múltra és hagyományra, mely jelképesen és valóságosan is összeköti Sopront a környező burgenlandi településekkel. Az asztal a közös étkezések, baráti beszélgetések, sikeres találkozók helye volt a történelemben és válik ismét a határ mentén működő civil szervezetek, natúrparkok együttműködésének eredményeképpen.

„Csak a múltnak a megbecsülésén épülhet fel a jelen” írta Széchenyi István. A szervezők ebben a szellemben tevékenykednek és hisznek abban, hogy a múlt példája, a régi Fraknó túrák, újra szorosra fűzik a kapcsolatokat a határ két oldalán.
Túrázzunk együtt május 13-án!

Taschner Tamás, Perkovátz Tamás és a Ház Baráti köre