CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. április 21., szombat 13:50


Kényszerű létszámcsökkentés a győri kórháznál

Kényszerű létszámcsökkentés a győri kórháznál

,,A kényszerű lépések elsődleges vesztesei betegek és a megyei kórház dolgozói lesznek.”

Az Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat áprilisi közgyűlésén napirenden volt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház jövőjét érintő közgyűlési előterjesztés.

A testület az intézményi létszámcsökkentés következő, 2007. június 1-jétől érvényes számairól is döntött, ezen túlmenően – első olvasatban – a kórház struktúra-átalakításával kapcsolatos intézkedésekről is tárgyalt.

Firtl Mátyás alelnök a közgyűlési döntéssel kapcsolatban a Gondolának elmondta: ,,A Gyurcsány-Molnár-Horvát-féle egészségügyi reform következményeként szükségszerűségből megteendő intézkedésekről van szó, az intézmény és a fenntartó is kénytelen a kialakult gazdálkodási helyzethez igazodni. A kényszerű lépések elsődleges vesztesei – a megnövekedett várakozási idők és várólisták, illetve a dolgozói elbocsátások kapcsán – a betegek és a megyei kórház dolgozói lesznek.”

Firtl Mátyás tájékoztatást adott arról, hogy önálló Nemzetiségi Bizottság, illetve a konzultatív testületek létrehozásáról is döntött a közgyűlés. A megyei önkormányzat – a 2006. évi pénzmaradvány terhére – a megyében létrejött három – cigány, német, horvát – területi kisebbségi önkormányzat működéséhez összesen 2,25 millió Ft támogatást ad. „Teszi ezt, adja ezt annak ellenére, hogy a megyei önkormányzat is rendkívül nehéz körülmények között gazdálkodik, de fontosnak tartja a kisebbségek ez irányú támogatását is, főleg akkor, amikor a területi kisebbségi önkormányzatok állami hozzájárulásként ennek csak a felét kapják”- tette hozzá az alelnök.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmények 2007. évi beruházási, felújítási, karbantartási, valamint beszerzési feladataira jóváhagyott keretösszeg felosztásáról elmondta: hogy az eddigi évek gyakorlatának megfelelően 2007-ben is szükséges a megyei önkormányzat által működtetett intézmények saját erőből meg nem oldható feladatainak pénzügyi támogatása. Erre a célra a megyei büdzsében 100 millió forintot különítettek el. A felosztásnál elsődlegesnek szempont volt a működéshez szükséges hatósági, szakhatósági, valamint a biztonsági és üzemeltetési feltételeknek való megfelelés.

(cyberpress)