CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. április 28., szombat 00:22


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. április 26.

Folytatódik a májusnak megfelelő időjárás. Április hónap átlaghőmérséklete 140C körüli a normális 12 helyett. Fokozódik a csapadékhiány, bár növényvédelmi szempontból szerencsés, hogy elmaradtak a jelzett futó záporok. A rendkívül jó vízháztartású talajokat kivéve már a tarackbúza növekedése is megállt. A szőlőt ez még nem zavarja, itt-ott megkezdődött a fürtök megnyúlása a kékfrankosokon is. A Cabernet és a Merlot fakadása rendkívül egyenetlen, számos főrügy elhalt, pedig fagy nem is volt.

Több területen is megtalálható egy tünetegyüttes: a normáli ízközű hajtások levélkéi kanalasodnak, vörösödnek, szélük elszárad. Nem tudjuk mi okozza, lehet gubacsatka, tripsz, kabóca, tápanyagzavar, hideg-hatás is. Amíg csak 1-2 hajtáson jelenik meg tőkénként aligha okoz problémát.

A légköri aszály nagyban hátráltatja a gombák fejlődését, a biztonság kedvéért a tavaly lisztharmat-fertőzött területeken javaslunk egy megelőző védekezést ellene / 0,5 ezrelékes Karathane (5 ml/10 l), vagy 8 ezrelékes (8 dkg/10 l) kénes oldat ( pl. Kumulus)/. Érdekes, hogy az almafákon a lisztharmatfertőzés máris igen erős, szőlőn pedig még nem jelent meg a primer fertőzés. Olajos készítménnyel kombinálva az emelt dózisú ként

( pl. Vektafidok) az atkapopuláció is gyéríthető egy kezeléssel. A Karathane magában is atkaölő hatású, de sajnos a hasznos ragadozó atkák érzékenyebbek a károsító fajoknál.

A szőlőmolyok rajzásában 21.-én mutatkozik egy csúcs, de még kérdéses, hogy folytatódik-e a rajzás. Harkán először 25.-én csökkent 100 alá a fogott egyedszám. Ez alapján a tojásölő és kitinszintézi-gátló hatóanyagokat elseje körül kell kijuttatni, ( Cascade, Alsystin stb. ) a lárvaölőket kb. egy héttel késöbb.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795