CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. május 04., péntek 20:49


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. május 3.

Egyenletesen derült, száraz-napos április van mögöttünk, mely átlaghőmérséklete alapján megfelelt egy átlagos májusnak is. /14,8 C0 / Mindeddig jól viselik a szőlők a tavaszi aszályt, általános a fürtnyúlás,csak helyenként mutatkoznak a vízhiány előidézte tápelem-hiány tünetei /cink,vas /. Idén duplán is aranyat ér majd a májusi eső. A hajnali fagyok is elkerülték a borvidéket.

A száraz idő miatt sem lisztharmat, sem peronoszpóra-fertőzés nem valószínű, ám a gubacsatkák helyenként túlszaporodtak. A kén rendszeres használata majd kártételi szint alatt tartja népességüket, az olajos kenek különösen hatásosak ellenük.

A szőlőmolyok rajzáscsúcsa 21.-23.-a körül volt, tehát az integrált technológiában javasolt kitinszintézis-gátlók és hormon-analógok ideális alkalmazási ideje kb. május 5.-10. körül lesz, a tömeges lárvakeléskor. Nem lesz megkésett a permetezés akkor sem, ha valaki megvárja a hétvégére ígért esőt, és utána permetez a korábban javasolt kontakt összeállítással: kén + réz ( Funguran, Nordox stb.), vagy szerves rézpótló hatóanyag (pl. mankoceb) + kitinszintézis-gátló rovarölő ( Alsystin, Nomolt, Cascade stb.).

Harkán továbbra is magas egyedszámmal rajzik a moly, ide különösen ajánlhatók a modern kitinszintézis-gátlók hosszabb hatástartamuk miatt.

Megjelentek a szőlőeszelények és kártételük, a szivarszerűen összesodort levelek, de külön védekezni ellenük nem kell, a molyok elleni szerek megoldják ezt a problémát is.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795