CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. május 10., csütörtök 08:53


Ma indul az acélcápa

Ma indul az acélcápa

A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program részeként a napokban megkezdődnek a Várkerület csatornázásával kapcsolatos tényleges kivitelezési munkák.

Ennek egyik első lépéseként 2007. május 9-én megérkezett Sopronba a csatornázás során alkalmazott micro-tunneling technológiához használt fúrófej, az acélcápa. A mérnöki ritkaságnak számító technológiát a munkálatok előtti bejáráson Havas András alpolgármester és Kovács Miklós, a kivitelező egyik szakembere ismertette a sajtóval.


A tekintélyt parancsoló 3 és fél tonna súlyú acélszerkezet elsőként a Mária-szoborral szemben található indítóakna és a Tűzoltó közben lévő fogadóakna közötti több mint 100 méteres távolságot fogja ’átharapni’. Összesen hét aknát süllyesztenek le a város központjában kb. 200-300 méteres távolságban, ezek közül mindössze három található a Várkerületen: a Mária-szoborral szembeni parkolóban; a Hűségkút és a kis-Várkerület közötti zöld területen; illetve a kisvárkerületi parkolóban.

Az aknák belső átmérője 3 méter, mélységük 6 méter. A szakemberek elsőként a bank előtti aknába süllyesztik le az acélcápát, melynek haladási sebessége 1 méter óránként. A kivitelező tervei szerint a gép napi 12 órán keresztül dolgozik majd, így az első ütemmel a Mária szobortól a Tűzoltó közig várhatóan 8 munkanap alatt ér el az acélcápa.

Havas András alpolgármester elmondta: a megoldást szerint a csatornahálózatot nem a föld felszínén, hanem alatta építik ki egy a budapesti metroépítésnél már bevált technológia, a fúrópajzs segítségével.

(sopron.hu-cyberpress)