CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. május 11., péntek 07:47


Hírek a megyéből

Világra szóló teljesítmény megyei elismerése

Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, az Atlanti-óceánt sikeresen átevező soproni egyetemisták - a megyei közgyűlés elnökének meghívására - május 9-én, szerdán délután (14.30 óra) a Megyeházára látogattak.



A találkozó során – a személyes megismerkedésen és élménybeszámolón túl – dr. Szakács Imre a fiatalok elszántságát és kivételes sportteljesítményét is szerette volna elismerni, ezért részükre „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét” adta át.

*

Ülést tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kistérségi Fórum

Május 9-én a győri Városházán ülésezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kistérségi Fórum. A kistérségi elnökökből álló testület a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács - mellékutak felújítási igényeit vizsgáló - Szakértői Bizottságába Szabó Ferencet, Tét polgármesterét delegálta, a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács tagjává pedig Hámori Györgyöt, az egészségügyi „reform” eredményeként legnehezebb helyzetbe került, aktív kórházi ágyait elvesztő Kapuvár polgármesterét választotta.

A megjelentek megállapították, hogy nem szerencsés a régió operatív programja keretéből finanszírozni az állami mellékutak felújítását. Egészségesebb lenne, ha a négy- és ötszámjegyű országos közúthálózat felújítása nem a régió számára biztosított EU-támogatások szűkös keretét csökkentené. A kistérségek szeretnék, ha az idén és jövőre felosztható 3,2 milliárd Ft-ból minél több forrás jutna új településközi és határ-közeli utak építésére.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács áprilisi döntése értelmében a „négy- és ötszámjegyű utakkal kapcsolatos támogatási konstrukció” kapcsán május 10-ig projekt-javaslattételi lehetőséget kapnak a kistérségek 2-2 útszakaszra. A projektjavaslatokat Szakértői Bizottság értékeli (a pontszámokat véglegesíti, illetve a projektrangsort felállítja, javaslatot téve az RFT felé); e Szakértői Bizottságba delegált most Szabó Ferenc személyében 1 főt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kistérségi Fórum.

A „négy- és ötszámjegyű utakkal kapcsolatos támogatási konstrukció” - a Nyugat-dunántúli Operatív Program akciótervezésének aktuális feladatai c. téma megtárgyalására a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács 2007. május 17-én, csütörtökön 9.00 órakor Győrött, a Megyeháza dísztermében rendkívüli ülést tart.
P.Z.