CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2007. május 11., péntek 11:52


NyME Hírlevél - 2007. május 10.


NYME HÍRLEVÉL
2007. május 10.
III. évfolyam 14. szám
hírszerkesztő: tothandras@nyme.hu

Nyugat-Magyarországi Egyetem
Postacím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky. u.  4.
Telefon:518-100




Iskola napi és Hősök napi koszorúzási ünnepség

Az egykori II. Rákóczi Ferenc Honvéd Főreáliskola, majd Honvéd Hadapródiskola Alapítvány, Baráti Köre, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Nyugat-Magyarországi Egyetem Iskola napi és Hősök napi koszorúzási ünnepséget rendez Sopronban május 11-én, pénteken 10.00 órakor a Batthány téren a Rákóczi-szobornál, majd 10.30-kor a Nyugat-Magyarországi Egyetem főépületének aulájában a Hőseink-emléktábla előtt.
(jj)
 

Valétálás a Nyugat-Magyarországi Egyetemen

Május 12-én, szombaton tartják a Nyugat-Magyarországi Egyetem hagyományaihoz hű valétálást, a selmeci szokások szerinti ballagási ünnepségeket. 15.00 órakor karnevállal, vidám felvonulással veszi kezdetét a program, 20.00 órakor az egyetem főépülete előtt a végzős hallgatók az Alma Matertől búcsúznak, Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és a valétaelnökök mondanak búcsúbeszédet, ezt követően fáklyás menetben vonulnak a búcsúzók a Fő térre, ahol Dr. Fodor Tamás polgármester búcsúzik Sopron város nevében a valétánsoktól, 22.30-tól pedig bállal zárul az idei valétálás a Hotel Sziesztában, illetve az MKB Arénában.
(rá)
 

 
400 férőhelyes Diákhotelt adnak át a Nyugat-Magyarországi Egyetemen
 
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Baross utcai Diákotthon PPP-konstrukcióban megépült 400 férőhelyes Soproni Diákhotel átadási ünnepségére május 14-én, hétfőn 14.00 órakor kerül sor Sopronban a Baross u. 6-8. szám alatt. Az új épületet Dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára és Prof. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora adja át. A beruházó az Európai Építő Zrt., az üzemeltető a Soproni Diákotthon Kft. és az Universitas Fidelissima Kft. 
(hg)


Egyetemi Filmklub - a 2004. év filmjeiből: Hétköznapi menyország 

Az "Elszalasztott évek filmjeiből"-sorozatban május 15-én, kedden 20.30-kor Kay Pollak: Hétköznapi menyország című filmalkotásának vetítésére kerül sor az Ifjúsági Házban. Részletek a filmről és a sorozatról a NYME honlapján: http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/kommunikacio/fimek2007.pdf. A belépés díjtalan.
(mb)

PATLIB-központ megnyitója és átadása a NYME-n

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár, valamint az ERFARET (Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpont) szervezésében iparjogvédelmi információk hasznosítására és terjesztésére alkult helyi szabadalmi könyvtár, ún. PATLIB-központ megnyitójára és átadására kerül sor május 18-án, pénteken 12.00 órakor az Erdőmérnöki Kar Tanácstermében, a megnyitó ünnepségen köszöntőt mond Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke. 12.30-kor a központ átadási ünnepségén a könyvtárban  beszédet mond Prof. Dr. Horváth Béla, az ERFARET igazgatója és ifj. Sarkady Sándor, a NYME Központi Könyvtár főigazgatója. A központ tevékenységi köréről a http://ilex.efe.hu/patlib/index.htm honlapon találhatók információk.
(ta)


Óceán-nap az AMI-ban

Május 18-án, pénteken 10.00 órától az FMK Alkalmazott Művészeti Intézet kiállítótermében és udvarán óceán-napra kerül sor abból az alkalomból, hogy Pálos Andrea és Rakonczai Gábor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatói első magyar evezős párosként átkeltek az Atlanti-óceánon. A program az ifjú hajósok vetített képes úti élménybeszámolójával kezdődik, 11.00 órától az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársainak ismeretterjesztő előadásaival folytatódik, majd déltől a rendezvény díszvendégének, Fa Nándornak a részvételével zajló beszélgetéssel végződik. Az óceán-napot a formatervező szakos hallgatók látványshow-ja színesíti, valamint a Tercia Parti Szervíz tenger gyümölcseit kínáló  büféje teszi teljessé.
(wv)


Szép soproni sikerek az egyetemi kosárlabda-bajnokságokban

Május 3-4-én Miskolcon rendezték meg az Universitas Kupa országos döntőjét kosárlabda sportágban. A Nyugat-Magyarországi Egyetem - Balogh Edit, Farkas Petra, Gyurácz Henrietta, Gyurácz Zsanett, Kozma Éva, Takáts Alexandra,  összeállítású - női kosárlabdacsapata a pécsi területi döntő megnyerésével kvalifikálta magát a miskolci országos döntőbe, ahol a nagyon előkelő II. helyezést érte el.
A férfiak versenyében igazolt játékosok is szerepelhettek, ezért különösen értékes az a szintén II. helyezés, mely a NYME - Bálint Gergely, Balogh Gergely, Bodovics Ádám, Gombás Gábor, Karácsony Zsolt, Kukléta Károly, Farkas Balázs, Farkas Gergő összeállítású - csapata a MEFOB-on (Magyar Egyetemek és Főiskolák Országos Bajnokságán) szerzett. Az All Star csapatba választották Balogh Gergely faipari mérnök hallgatót.
Mindkét együttesünk felkészítője Szlávik Gábor, vezető testnevelő tanár.
(szg)