CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. május 13., vasárnap 16:20


Valétálás - Elbúcsúztak a végzős egyetemisták

Valétálás - Elbúcsúztak a végzős egyetemisták

A város nevében Dr. Fodor Tamás polgármester búcsúztatta a valétálókat.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem selmeci diákhagyományainak egyik legszebb és egyben leggazdagabb, legszínesebb része a valétálás. Elnevezése a latin „Valete!" (Éljetek boldogul!) kifejezésből ered. A végbizonyítványt nyert diákok diákdalokkat énekelve valétamenettel búcsúznak a várostól, és valétabált tartanak.

A valétálás az úgynevezett szalagszenteléssel kezdődik, azaz minden valétáns kiválaszt magának egy-egy balekot, akinek kötelessége, hogy a búcsúzót a valétaünnepségeken kiszolgálja. A szalagok egy hosszú botra kötözött tölgy csokorra kerülnek, s ez kerül a valétamenet élére, utána jönnek szemeszterek szerinti veteránok, ezt követi a zene, majd a búcsúzó diákok. Bányászlámpákkal elől haladnak a firmák, őket követik a valétálók négyesével egymásba karolva, fáklyások között. A város ilyenkor teljes sötétségbe borul, csak a fáklyák és az ablakba kitett gyertyák fényei világítanak.

Május 12-én, szombaton tartották Sopronban a végzős egyetemisták búcsúját, amely évek óta a megszokott rendben zajlik.
A délutáni bolondballagást követően este az egyetem főépülete előtt a valétaelnök búcsúbeszédével kezdődött a méltóságteljes ballagás. A búcsúzó diákokhoz a rektor szólt, majd a menet a Fő térre indult.


A valétálók menete a Hűségkapun át, a Gaudeamus hangjaira Fő térre vonult. Itt köszöntek el a végzős hallgatók a várostól, akiket a város nevében Dr. Fodor Tamás polgármester búcsúztatott el.


Az emlékezetben örökre és kitörölhetetlenül megmaradó diákévek a szakmai tudást és későbbi érvényesülés alapját jelentik, és egyben az összetartozás iskoláját is jelentik – fejtette ki a polgármester, aki arra kérte a végzősöket, hogy legyenek jó hírnökei Sopronnak a világban.
Életük során mindig az értéket kövessék, amelyek mellett őrizzék meg a Sopronban kapott értékeket – mondta a polgármester aki Isten áldását kívánta az alma matertől és a Leghűségesebb várostól búcsúzó diákoknak..