CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. május 13., vasárnap 20:24


Hazánk természetvédelmi területei, nemzeti parkjai ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök

Sólyom László látogatása a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Parkban

Sólyom László látogatása a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Parkban
2007. május 13.

Hazánk természetvédelmi területei, nemzeti parkjai ismeretének fontosságára hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök vasárnap a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Parkban kezdett háromnapos látogatásának első napján. Az államfő azután nyilatkozott, miután feleségével együtt sétát tett Nyirkai-Hany területen, és ellátogatott az Esterházy Madárvártához. Sólyom László emlékeztetett arra: a Nyirkai-Hany terület nemrégen még szántó volt, mostanra azonban visszaállították az eredeti vízivilágot. Kiemelte afelett érzett örömét, hogy a nemzeti park ezen részén elkezdődött a természeti terület eredeti visszaállítása.

Ezt a területet az iskolások tízezrei látogatják, így megtanulják, hogy milyen értékei vannak a természetnek, és egyáltalán azt, hogy hazájuk hogyan is néz ki - tette hozzá. Hangsúlyozta: itt is látszik az, miszerint kár, hogy csökkentik a természetvédelmi őröknek a számát. Hozzátette: mindig óriási öröm találkozni azokkal az emberekkel, akik természetvédelmi területen dolgoznak, akik az életüket teszik rá, hogy a táj minden rezdülését megismerjék. Hazánk ismeretének alapvető része, hogy ismerjük természetvédelmi területeinket - jelentette ki az államfő. Sólyom László elmondta azt is: június 16-én találkozni fog az osztrák köztársasági elnökkel, és felveti a Rába-szennyezés ügyét.

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó Nyirkai-Hany területet 2006 októberében vették fel a ramsari jegyzékbe. A listára vétel állami garancia vállalást jelent a közel 434 hektáros terület természeti értékeinek megőrzésére. A jegyzékbe vétel az adott terület állapotának elismerése. Ugyanakkor a terület állapotának romlása azzal a következménnyel járhat, hogy leveszik a jegyzékről.

A Ramsari Egyezmény a vizes élőhelyek megőrzését, fenntartható hasznosítását törekszik elősegíteni. Az iráni Ramsarban 1971-ben 18 ország részvételével létrejött konvencióhoz Magyarország 1979-ben csatlakozott. Ma már 26 magyarországi terület tartozik a ramsari jegyzékbe összesen 204 ezer hektárral, köztük Gemenc, a Kis-Balaton, a Baradla, az Ipoly-völgy.

(MTI)