CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2007. május 15., kedd 00:00


Csillagséta a harkai platón

Csillagséta a harkai platón

1. Nemzetközi Köztéri Csillagászati Éjszaka (International Sidewalk Astronomy Night)

A világ számos országához csatlakozva a Stella Sopron tagjai több műszerrel tartandó

távcsöves bemutatóra

vár minden csillagkedvelő érdeklődőt. A harkai plató (a kemping mellett volt autósgyakorló NY-i széle) gépkocsival csak a lovarda felől (Gidapatak utca) közelíthető meg!

Az események folyamatai miatt érdemes már napnyugtakor kijönni! A látható objektumok és főbb események (időrendben):
napnyugta: 20h 29m
a sötétedés folyamatával az előtűnő csillagok és csillagképek megismerése
a Merkúr esetleges megfigyelése kb. 21h-ig
a Hold vékony (3 napos) sarlója és a „hamuszürke fény” 23h 30m-ig
a Vénusz (a Hold mellett 3°-kal)
a Szaturnusz és holdjai
a Jupiter és holdjai kb. 23h 30m-tól
kettőscsillagok, csillaghalmazok, galaxisok és ködök

A világméretű rendezvény ötletgazdája és elindítója a sokoldalú amerikai vegyész, a „csillagok szerzetesének” is emlegetett John Dobson. A mozgalmat San Franciscoban 1968-ban indította el. Célja: esélyt adni e bolygó lakóinak arra, hogy saját szemükkel, megfelelő távcsöveken ke-resztül ismerhessék meg az égbolt objektumait, tájékoztatást kapjanak arról, mit is látnak, és informáljuk arról, hogyan lehet alacsony költségen jó csillagászati távcsőhöz jutni. Dobson az elmúlt 50 évben a legnagyobb kihatással volt az amatőrcsillagászatra: a róla elneve-zett egyszerű ún. „Dobson” elrendezésű távcső-szerkezettel forradalmasította az észleléstech-nikát. A szerkezet lehetővé tette, hogy a távcsövek árának túlnyomó része a lényegre - az opti-kára - juthasson. A megoldás nyomán korábban álmodni sem mert távcső-átmérők születhettek, így világszerte sok-tíz centiméteres, sőt akár 1 m-es monstrumok is épülhettek.

A Stella Sopron csillagászai különösen büszkék arra, hogy az ország legnagyobb (50,8 cm-es tükörátmérőjű) Dobson-távcsöve köztünk van, és vele a bemutatón megcsodálható az a lát-vány, ami eddig csak a nagy csillagvizsgálók kiváltsága volt. Természetesen a Stella Sopron tagjainak több más - köztük automata – távcsöve és eszköze is várja az érdeklődőket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a bemutató és észlelés a szabadban töltött több órás tartózkodás, így az ennek megfelelő öltözködést tartsuk szem előtt! Kérjük vendégeinket, hogy az észlelése-ken csak vörös fényű lámpát (pl. szigetelő szalaggal leragasztva), és a helyszín közelében gép-kocsival csak helyzetjelző fényeket használjanak, mert csak a sötéthez szoktatott szemmel lát-hatóak a halvány objektumok!

FONTOS! A bemutatót csak megfelelő időjárás esetén tartjuk meg!



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>