CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. május 17., csütörtök 08:40


Firtl Mtys az Eurpai Bizottsg 2008. vi politikai stratgijrl Berlinben

Firtl Mtys az Eurpai Bizottsg 2008. vi politikai stratgijrl

Az Eurpai Bizottsg 2008. vi politikai stratgijrl trgyaltak Berlinben az unis nemzeti parlamentek eurpai gyekkel foglalkoz bizottsgok kpviseli. A tancskozson Firtl Mtys, a Magyar Orszggyls Eurpai gyek bizottsgnak alelnke (KDNP) a 2008-as politikai stratgival kapcsolatban kt krdsben szlalt fel.


Elsknt rmutatott: a globlis s eurpai kihvsok – a klmavltozs, az energiapolitika, a lisszaboni stratgia – esetben az eurpai kzvlemny elssorban az Eurpai Unitl vr hatrozott fellpst s kezdemnyezst

Tovbb a kpvisel Horvtorszg szmra egy vilgos csatlakozsi menetrend kidolgozst s a trgyalsok gyorstst szorgalmazta. Az ezer ves trtnelmvel s rtkrendjvel Eurphoz tartoz Horvtorszg unis tagsga a balkni stabilizci biztostka lehetne, ugyanakkor Eurpa egysghez a Nyugat-Balkn is hozztartozik – hangslyozta a kpvisel.

Kifejtette: a politikai s gazdasgi kapcsolatok tovbbfejldse, valamint a balkni trsg tovbbi stabilizcija mindannyiunk, az egsz Eurpa rdeke.

- dvzljk, hogy az Eurpai Parlament az prilisban elfogadott jelentsben sszessgben pozitvan rtkelte Horvtorszg felkszlsi folyamatt. Az Eurpai Parlament azt is kinyilvntotta, hogy j eslyt lt arra, hogy 2009-ben az eurpai parlamenti vlasztsok eltt jvhagyhassa a horvt csatlakozsi szerzdst.

Ehhez azonban nem csak Horvtorszgnak kell minden tle telhett megtenni a szksges reformok elvgzsrt, hanem ez EU tagllamainak s intzmnyeinek is nehz dntseket kell meghoznia annak rdekben, hogy az unis intzmnyrendszert alkalmass tegyk jabb tagllam befogadsra. Vilgoss kell tennnk azonban, hogy az unis intzmnyi reformok nem ksleltethetik Horvtorszg tagfelvtelt – fogalmazott Firtl Mtys.

Remnyt fejezte ki, hogy hamarosan megszletik egy olyan menetrend, amelynek segtsgvel lezrhatk az Alkotmnnyal s intzmnyi reformokkal kapcsolatos vitk, tehetv tve, hogy az vtized vgre Horvtorszg EU-tagg vlhasson. Ehhez a magyar kormny, az Orszggyls s az Eurpai gyek bizottsga rszrl biztostott a szksges politikai s szakmai tmogats - fejtette ki Firtl Mtys a berlini Bundestag pletben tartott tancskozson.

B. T. .