CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. május 17., csütörtök 08:40


Firtl Mátyás az Európai Bizottság 2008. évi politikai stratégiájáról Berlinben

Firtl Mátyás az Európai Bizottság 2008. évi politikai stratégiájáról

Az Európai Bizottság 2008. évi politikai stratégiájáról tárgyaltak Berlinben az uniós nemzeti parlamentek európai ügyekkel foglalkozó bizottságok képviselõi. A tanácskozáson Firtl Mátyás, a Magyar Országgyûlés Európai ügyek bizottságának alelnöke (KDNP) a 2008-as politikai stratégiával kapcsolatban két kérdésben szólalt fel.


Elsõként rámutatott: a globális és európai kihívások – a klímaváltozás, az energiapolitika, a lisszaboni stratégia – esetében az európai közvélemény elsõsorban az Európai Uniótól vár határozott fellépést és kezdeményezést

Továbbá a képviselõ Horvátország számára egy világos csatlakozási menetrend kidolgozását és a tárgyalások gyorsítását szorgalmazta. Az ezer éves történelmével és értékrendjével Európához tartozó Horvátország uniós tagsága a balkáni stabilizáció biztosítéka lehetne, ugyanakkor Európa egységéhez a Nyugat-Balkán is hozzátartozik – hangsúlyozta a képviselõ.

Kifejtette: a politikai és gazdasági kapcsolatok továbbfejlõdése, valamint a balkáni térség további stabilizációja mindannyiunk, az egész Európa érdeke.

- Üdvözöljük, hogy az Európai Parlament az áprilisban elfogadott jelentésében összességében pozitívan értékelte Horvátország felkészülési folyamatát. Az Európai Parlament azt is kinyilvánította, hogy jó esélyt lát arra, hogy 2009-ben az európai parlamenti választások elõtt jóváhagyhassa a horvát csatlakozási szerzõdést.

Ehhez azonban nem csak Horvátországnak kell minden tõle telhetõt megtenni a szükséges reformok elvégzéséért, hanem ez EU tagállamainak és intézményeinek is nehéz döntéseket kell meghoznia annak érdekében, hogy az uniós intézményrendszert alkalmassá tegyék újabb tagállam befogadására. Világossá kell tennünk azonban, hogy az uniós intézményi reformok nem késleltethetik Horvátország tagfelvételét – fogalmazott Firtl Mátyás.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan megszületik egy olyan menetrend, amelynek segítségével lezárhatók az Alkotmánnyal és intézményi reformokkal kapcsolatos viták, tehetõvé téve, hogy az évtized végére Horvátország EU-taggá válhasson. Ehhez a magyar kormány, az Országgyûlés és az Európai ügyek bizottsága részérõl biztosított a szükséges politikai és szakmai támogatás - fejtette ki Firtl Mátyás a berlini Bundestag épületében tartott tanácskozáson.

B. T. É.