CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. május 20., vasárnap 16:23


Módszeresen és alaposan

Kapkodás , elnagyoltság, felületesség nélkül kell intézni a város dolgait

Módszeresen és alaposan

- Módszeresen kell kidolgozni a terveket, előkészíteni a fejlesztéseket, és alapos munkával kell hozzálátni az építkezéshez. Ez a módszer nem tűri a kapkodást, az elnagyoltságot, hiszen a város jövőjét nem tíz-húsz, hanem akár száz évekre alapozzuk-alakítjuk.
A kötelességünk felelősséget is ruház ránk. S mi ennek a felelősségnek kívánunk eleget tenni becsülettel és tisztességgel – fogalmazott Havas András alpolgármester (Fidesz-KDNP) május 18-i sajtótájékoztatóján, amelyen kifejtette: a soproni politikai és közéletben a kommunikáció egy virtuális valóságról szól, amelynek során a helyi ellenzék részéről gyakran hangoznak el valótlan állítások.

A helyzet tisztázását Havas András négy fejezetben tárta a sajtó nyilvánossága elé.

Átadás - átvétel

Sopron új (fideszes) vezetése az őszi helyhatósági választások eredményeként kapott mandátumot a város ügyeinek intézésére. A folyamatban lévő ügyek és dokumentumok átadás-átvétele, és az együtt járó vagyonleltár során, részben „zűrös örökséggel” is szembe találtuk magunkat. Ennek folyományai azok a perek, melyek közé – a tegnap ismét egy tárgyalást megért – Apartmanház-projekt is tartozik.

Mert nem lehet úgy tervezni a jövőt, hogy a múlt, és különösen a napjainkra is kihatással lévő közelmúlt történéseivel ne legyünk tisztában. Nem visszamutogatni akarunk, „mindössze” rendbe tenni azokat a dolgokat, amelyek ránk maradtak.

Folyamatosság


Folytattuk az "örökölt" fejlesztéseket, azok nehézségeit megoldva. (Deák tér, csatornázási és szennyvíztisztítási program…)

Kezeltük a folyó költségvetést, abban a gazdasági helyzetben, amelyben a Gyurcsány kormánynak köszönhetően alulfinanszírozva kell működniük az önkormányzatoknak (ennek országos következményeiről most nem kívánok beszélni). Intézményeinket, kiemelve iskoláinkat, megóvtuk a bezárástól.

A gazdasági és közhasznú társaságaink működését a szükséges esetekben stabilizáltuk és takarékos működésre ösztönöztük.

Újra alapozás


Előrelátóan és tudatosan törekszünk a tervszerűségre: figyelemmel kísérjük a kínálkozó lehetőségeket, és szakembereink folyamatosan készítik egy-egy részterület rövid-, illetve hosszútávú terveit.

Az ésszerű takarékosság, Sopron értékeinek megtartása és a fejlesztések prioritása képezték a 2007. évi költségvetés elkészítésének alapelveit. A közgyűlési elfogadást megelőző hosszú vitában sem merült fel érdemi kifogás a beterjesztett javaslat ellen.

Egyes gazdasági és közhasznú társaságainkat racionálisabb formába alakítjuk (Holding, Pro Kultúra – GYIK), és az üzleti terveik elkészítésével és elfogadásával hatékonyabb gazdálkodásra késztetjük.

A Polgármesteri Hivatal átalakítását is megindítottuk, hogy a XXI. században gyorsabban, hatékonyabban és költségtakarékosan intézhessék a város polgárai ügyes-bajos dolgaikat.

A jövő építése

A korábbi időszakból áthúzódott projektek újra tárgyalt határidejeit tartjuk – a fölmerült problémák ellenére. (Deák-tér – ebben az esetben még a pályázati lehetőségekhez mérten alakítottunk is a terveken a civilek kérésének megfelelően).

Sürgetjük a belváros közlekedésére kiható beruházások elkészültét, s folyamatosan építjük és újítjuk fel Sopron infrastrukturális hálózatát. A Városfejlesztési Bizottság tegnapi ülésén kerültek napirendre a 2006-ban forráshiány miatt meg nem valósult közvilágítási hálózatbővítések, hogy megvalósulhassanak 2007-ben. Ugyanezen az ülésen született döntés a lakóközösségek útépítéseinek idei támogatásáról is. (Szőlőskert u., Holló u., Rozsondai u., Lomb u. és a Töppler u.)

Igen nagy számú – kisebb és nagyobb – pályázati fejlesztés előkészítése folyik, ezekről a közelmúltban két közgyűlésen is beszámoltunk, illetve kértük ezek támogatását.

cyberpress.sopron.hu