CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. május 22., kedd 12:16


Bad Wimpfen – Sopron 16 éve testvérvárosi kapcsolatban

Bad Wimpfen – Sopron 16 éve testvérvárosi kapcsolatban

Május 17. és 20. között soproni küldöttség utazott a németországi Baden-Württemberg tartományban fekvő, Bad Wimpfenbe, hogy a két város közötti testvérvárosi kapcsolat 15 éves évfordulóját közösen ünnepelje meg.

Sopron várost dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester képviselte, továbbá a delegáció tagjaiként a Német Kisebbségi Önkormányzat – Hirschler Rezső és Krisch Magdolna – ,a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkésze, Hegedűs Attila, és dr. Gimesi Szabolcs egyházmegyei felügyelő is a testvérvárosba utazott. A soproniakat Claus Brechter polgármester fogadta.


Mint ismert, 1946-ban Sopron német nyelvű, német nemzetiségű családjait kitelepülésre kényszerítette az akkori politika. A kitelepítéssel megcsonkított családok Bad Wimpfenben és környékén találtak második hazára. Múltjukat, hazájuk emlékét megőrizve illeszkedtek bele az ottani életbe. A kimenekített holmijukból Sopron Múzeumot hoztak létre, jelezve a fájdalmas kötődést szülőföldjükhöz.

Évekig csak a múlt relikviái között idézhették fel Sopront. A világpolitikai feszültség enyhülésével aztán már nemcsak a rokoni kapcsolatokat éleszthették újjá, hanem a hivatalos szálak felvételére is lehetőség nyílt. Így tudott a soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus szorosabb kapcsolatot kiépíteni a bad wimpfeni Concordia énekkarral, majd a kitelepített soproniak szívós munkájának köszönhetően 16 esztendeje deklarálták a két település közötti testvérvárosi kapcsolatot.

Most, a 16. évfordulón, az érkezés napján a bad wimpfeni Concordia kórus vendégelte meg a soproniakat. Az esten mindkét kórus dallal üdvözölte a találkozót. Az egybegyűlteket Claus Brechter polgármester köszöntette. A vendégek megismerkedtek a Bad Wimpfen-i óvárossal, megtekintették a városka erdejét.


A soproniak a kitelepített családok tagjaival is találkoztak, felelevenítve a családi múltat és szálakat. Az emlékezésbe beletartozott a Sopron-múzeum megtekintése, melyben az összegyűjtött ősi soproni tárgyak látványa bizonyára mindenkit meghatott és elgondolkoztatott a hazaszeretetről. E nap estéjén a remek akusztikájú templomban fergeteges sikerű koncert hangzott el a két énekkar közreműködésével.

A két település vezetője egyetértett a testvérvárosi kapcsolatok további kiszélesítésével, bízva abban, hogy a kapcsolat a békés, európai együttéléshez is hozzájárul.

(cyberpress.hu)