CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. május 23., szerda 23:02


Megszavazta az Európai Parlament a roamingdíjak csökkentését

Megszavazta az Európai Parlament a roamingdíjak csökkentését

 

Már idén nyáron csökken a mobiltelefonok külföldi használatának (barangolás vagy roaming) díja, 2009-ig pedig még tovább mérséklődik, miután az Európai Parlament szerdán megszavazta az erről szóló uniós rendeletet.

 

Az Európai Parlament május 23-án, szerdán nagy többséggel, kézfelemeléssel megszavazta a mobiltelefonok külföldi használatáért fizetendő, ún. roamingdíjak csökkentését. Az új „eurotarifát” előíró EU-rendelet már júniusban életbe léphet. (Az EP ipari szakbizottsága május 21-én, hétfőn egyhangúlag megszavazta a Tanács és a parlament tárgyalódelegációja által korábban elfogadott kompromisszumot. Ezt fogadta el most a parlament egésze is.)

 

Csökkenő árak

 

A Tanáccsal folytatott tárgyalásokon korábban kialakított kompromisszum értelmében a „külföldi” mobilszolgáltató által a telefonáló „otthoni” szolgáltatójától kérhető átlagos nagykereskedelmi ár (az áfán kívül) legfeljebb percenként 30 eurócent lehet. (a Tanács a tárgyalások kezdetén 36 eurócentet javasolt).

 

Ez a díj – az EP-képviselők javaslataival összhangban – évente automatikusan 2-2 eurócenttel fog csökkenni a rendelet hatályba lépését követő három éven át.

 

A szabályozott roaminghívásokért fizetendő maximális kiskereskedelmi ár (kivéve az áfát) kezdeményezett hívásokért 49 eurócent, fogadott hívásokért pedig 24 eurócent lesz percenként. A kimenő hívások maximális díja automatikusan évente 3 centtel fog csökkenni, míg a bejövő hívások ára az első év után 2, a második után pedig 3 centtel lesz kevesebb. (Az EP ipari szakbizottsága eredetileg 40 eurócentben szabta volna meg a kimenő és 15-ben a bejövő hívások maximális díját. A Tanács – amely eredetileg 50, illetve 25 eurócentet javasolt – az EP-vel folytatott tárgyalások kezdetén 60, illetve 30 centes ajánlattal állt elő.)

 

Maximális roaming-díjak az EP és a Tanács közötti megállapodás szerint

 

Kiskereskedelmi kimenő

Kiskereskedelmi fogadott

Nagykereskedelmi

2007

49 cent

24 cent

30 cent

2008

46 cent

22 cent

28 cent

2009

43 cent

19 cent

26 cent

 

Választani kell vagy automatikus?

 

A tárgyalások egyik leginkább vitatott pontja az volt, mi legyen az „alapértelmezés”, vagyis hogy a mobiltelefonálóknak kimondottan választaniuk kelljen-e a rendeletben előírt, új tarifacsomagot (opt-in), vagy pedig ez automatikusan vonatkozzék rájuk (opt-out). Az EP ipari szakbizottságának többsége ez utóbbira szavazott, és a parlamenti delegáció is végig emellett kardoskodott a tárgyalásokon.

 

A megszavazott kompromisszum értelmében a mobilszolgáltatóknak az új jogszabály életbe lépését követő egy hónapon belül elérhetővé kell tenniük az eurótarifát ügyfeleik számára. Ők ezt követően két hónapon belül dönthetnek arról, igénybe veszik-e azt vagy sem. Ha a válasz igen, a szolgáltató ettől kezdve egy hónapon belül köteles aktiválni ezt a tarifacsomagot. Ha az ügyfél nem hoz döntést, automatikusan az eurotarifa fog rá vonatkozni. Amennyiben tehát a szolgáltatók nem vesződnek sokáig az értesítéssel és az átállítással, és a fogyasztó is gyorsan dönt, akár közvetlenül a rendelet kihirdetését követően is alkalmazható lesz az eurotarifa.

 

Azon fogyasztók, akik az uniós tarifánál kedvezőbb díjakat fizetnek, megtarthatják korábbi díjcsomagukat.

 

Az átlagos nagykereskedelmi árak a hatályba lépést követő két hónapon belül automatikusan kötelezőek.

 

Tájékoztatási kötelezettség és későbbi szabályozás

 

A teljes körű tájékoztatás érdekében a „hazai” szolgáltatóknak ügyfeleik számára kötelező lesz személyre szabott információt adniuk a kimenő és bejövő hívások kiskereskedelmi árairól.

 

Az Európai Bizottság a kompromisszum értelmében a rendelet hatályba lépését követő 18 hónapon belül értékeli a roamingdíjak szabályozásának következményeit, és erről jelentést készít az EP és a Tanács számára. A vizsgálódás kitér az adatforgalmi szolgáltatások – beleértve az SMS-t és az MMS-t is – nagy- és kiskereskedelmi díjaira, és arra, szükséges-e a szabályozás ezen a területen is.

 

Bár a rendelet három évre szól, a bizottság – a piaci fejlemények és a fogyasztóvédelmi szempontok értékelését követően – javaslatot tehet arra, hogy meghosszabbítsák a jogszabály hatályát.

 

És most?

 

Az EP témafelelőse, az osztrák, néppárti Paul Rübig azt nyilatkozta, a parlament meggyőződése, hogy a roaming-rendeletet minél gyorsabban el kell fogadni és ki kell hirdetni, hogy az európai polgárok már idén nyáron élvezhessék az új szabályozás előnyeit.

 

„Több mint reális” az a menetrend - mondta a képviselő - amely szerint az EP szerdai szavazása után a telekommunikációs ügyekért felelős EU-miniszterek a június 7-ei tanácsi ülésen támogatják a javaslatot. Ezt követően a rendeletet a parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan alá kell írnia. Innen akár 24 órán belül megjelenhet az EU „közlönyében”, a Hivatalos Lapban.

 

A parlamenti vitában felszólaló Joachim Würmeling, a német soros elnökség képviseletében azt mondta, a Tanács minden akadályt eltávolít a rendelet útjából, így az „a lehető leggyorsabban” életbe léphet. Würmeling a június 29-ei dátumot említette. Viviane Reding, az információs társadalomért felelős uniós biztos ugyanitt azt mondta, „nem június végén, hanem jóval előbb” ki kell hordetni a jogszabályt.

 

Herczog: 800 millió forinttal több marad a magyar mobilozóknál

 

Az EP szerda reggeli plenáris vitájában felszólalt Herczog Edit (szocialista). A képviselőnő azt mondta, a barangolási díjak csökkentése következtében - előzetes számítások szerint - csak Magyarországon mintegy 800 millió forint marad a fogyasztók zsebében. „Meg vagyok róla győződve, hogy a szélesebb telefonhasználattal sikerül ezt az árbevétel-kiesést ellensúlyozni és egyetlen munkavállaló sem szenved hátrányt” - tette hozzá.

 

Herczog Edit kiemelte, hogy a rendelet megfogalmazásakor gondoltak a vakokra és a gyengén látókra is, akiket nem sms-ben, hanem hangüzenetben fognak tájékoztatni az árakról. „Minden európainak jó barangolást, jó nyaralást kívánok” - zárta felszólalását a politikus.
(EP-sajtó-cyberpress)