CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. május 25., péntek 12:17


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. május 24.

Az elmúlt héten 17,7-18 0C között alakult a Borvidék átlaghőmérséklete, minimális 2-4 mm csapadék mellett. A vadszőlők virágoznak, sőt helyenként már a Zweigelt is. Az időjárás mindeddig kedvezett a lisztharmatnak, ezért jelenleg az ellene való védekezésre kell koncentrálnunk. A vízigényes peronoszpórának túl száraz az idei tavasz a fertőzéshez.A rendszer védekezést egyenlőre csak a fogékony fajtákra javasol /Kékfrankos, Veltelíni/.
Lisztharmat ellen meg kell kezdeni a felszívódó azol-blokkot még a közelgő virágzás elött.
Az azolok követik az intenzív hajtásnövekedést, védil a hajtáscsúcsot is, ezért most hatékonyabbak az „intelligens molekuláknál“ (Talendo, Kristály IQ) és a strobilurinoknál is. A rezisztenciaveszély miatt az azolokat kénnel kell kombinálni ( 3 kg/ha ). Ezáltal a gubacsatkák felszaporodását is mérsékeljük kissé. A peronoszpóra - veszély most minimális, elegendő a kontakt szerek ( rezek, mankoceb, metiram ) használata. Mégis fokozott figyelmet érdemel, mert a szőlő nagyon érzékeny fenofázisban van ezért ahol tavaly gondot okozott a pronoszpóra, a biztonság kedvéért mégis a felszívódó hatóanyagokat javaslom, főleg azoknak, akik nem tudnak azonnal reagálni az időjárás csapadékosra változására – ezáltal veszélyhelyzet kialakulására.
A terméskötődést, hajtásnövekedést érdemes lombtrágyákkal támogatni, különösen a nitrogén, bór, magnézium és foszforigény emelkedik meg jelen időszakban. Az aszálystressz hatása is mérsékelhető a lombtrágyázással.

A védekezési javaslat ezen a héten is:

Lisztharmat ellen felszívódó azol ( Falcon, Flamenco stb. ) + kén.
Peronoszpóra ellen a veszélyesebb, mélyebb területeken, a különösen érzékeny Zöld Veltelíniken, igazi szisztemikus készítmény ( Forum R, Melody C, Acrobat MZ, Mikal ), a tavaly is mentes területeken rezek, rézpótlók ( Polyram, Nordox, Cuproxate stb.) használata

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795