CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2007. június 04., hétfő 23:55


NyME Hírlevél - 2007. június 4.

NYME HÍRLEVÉL
2007. június 4.
III. évfolyam 16. szám
hírszerkesztő: tothandras@nyme.hu

Nyugat-Magyarországi Egyetem
Postacím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky. u.  4.
Telefon:518-100




Javaslattételi lehetőség az NyDOP és KMOP akciótervekhez

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség május 25-én társadalmi egyeztetésre bocsátotta a humán szféra fejlesztését szolgáló akcióterveit. A Társadalmi Megújulás Operatív (TÁMOP) és Társadalmi Infrastruktúra Operatív (TIOP) Programokat, valamint a területi kiegyenlítődést elősegítő 7 regionális programját, így a NYME-t leginkább érintő nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi (NyDOP, KMOP) akcióterveit. A karok és az önálló szervezeti egységek által jelzett igények alapján intézményünk az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” kidolgozása során összeállította az oktatást-tanulást segítő, a kutatást és tudományos tevékenységet támogató, a közösségi igényeket kielégítő, értékmegőrző, közjóléti és kulturális célokat szolgáló fejlesztési igényeket, melyek nagy része bekerült a most vitára bocsátott programtervezetekbe. A részletes programtervek a http://www.nfu.gov.hu/ honlap oldalon, a „Folytatódik az akciótervek társadalmi egyeztetése” cím alatt találhatók. A témával kapcsolatos véleményeket, újabb javaslatokat június 11-ig lehet megfelelő indoklással megfogalmazni a kutatud@nyme.hu útján az NFÜ felé. Az akcióterveknek a feldolgozott vélemények alapján módosított változatai még júniusban a kormány elé kerülnek, és a kabinet dönt a dokumentumok végleges elfogadásáról.


(kt)


Nyilvános diplomavédés az AMI-ban

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete június 4-6. között, naponta 9.00-18.00 óráig tartja az építész-tervezőművész és formatervező-művész szakos hallgatók nyilvános diplomavédését az intézet kiállítótermében (Sopron, Deák tér 32.). A diplomakiállítás június 24-ig tekinthető meg, naponta 10.00-16.00-ig.
(mgy)


Levéltárosok vándorgyűlése a Nyugat-Magyarországi Egyetemen

A Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség idei vándorgyűlését június 4-6. között egyetemünkön tartja. A három napos rendezvény első délutánján, június 4-én, 14.00 órakor az "A" épület Kistanácstermében tartandó konferencia fő témái között a levéltári digitalizálás, az elektronikus iratkezelés, a Nemzeti Digitalizálási Program, valamint a hazai levéltárügy aktuális kérdései szerepelnek. A program minden érdeklődő számára nyilvános és díjtalan.


(szt)


"A Tények Értünk Beszélnek" - új pályázati kiírás

Megjelent a DEMOS Magyarország "Tények Értünk Beszélnek" című 2007-es új pályázati kiírása, melynek célja, hogy olyan kutatási eredményeket tegyen mindenki számára elérhetővé, melyek a társadalom állapotára és jellegzetességeire vonatkoznak. A pályázaton részt vehetnek természetes személyek, munkacsoportok, valamint társadalomkutatással foglalkozó jogi személyek. A pályázat részleteiről  http://palyazat.nyme.hu/index.php?id=2651 linken találhatók információk.


(kt)


Kínai kutatók a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán

Május 23-30-ig egyhetes látogatáson két kínai kutató ismerkedett a TÉT-program keretében a székesfehérvári karon folyó oktatási és kutatási munkával. A Geoinformatikai Kar és Fuzhou kutatóinak együttműködése 2004-ben kezdődött. Az ökokörnyezeti modellezés mindkét országban fontos kutatási terület, így mindkét fél részéről ígéretesnek bizonyult a tapaszalatcsere a legújabb térinformatikai és távérzékelési technológiák kölcsönös tapasztalatokon nyugvó alkalmazhatóságáról. Az eddig elért eredmények összevetése és kiértékelése mellett a további kutatások célja egy olyan alkalmazás fejlesztése, amely nyílt térinformatikai szabványokra épül, és megfelelő keretet nyújt a vadgazdálkodási és a biodiverzitás monitoring feladatok elvégzéséhez. A kínai fél a "Digital Fujian"-program keretében kialakított adatinfrastruktúrába építi be az együttműködés során tervezett modulokat.


(tsz)


Kiállítás és borbemutató az Erdészeti Múzeumban

Papp József keramikus időszakos kiállítása június 6-án, szerdán 16.00 órakor nyílik meg az Erdészeti Múzeumban (Sopron, Templom u. 4.). A tárlatot Varga Tamás igazgató ajánlja az érdeklődők figyelmébe, és június 24-ig, szerda kivételével, naponta 10.00-17.00 óráig  lehet megtekinteni. A kiállításmegnyitó programját Robert Wenczel, rusti borász borbemutatóval egybekötött előadása színesíti.
(vt)


Bajnok lett a NYME-BPK röplabdacsapata

A NYME-BPK röplabdacsapata megnyerte a Sopron Polgármesteri Hivatal Sportfelügyeleti Csoport Szabadidős Röplabda Szakbizottság által szervezett Alapfokú Röplabda Bajnokságot. A tavaszi félévben a BPK csapata valamennyi mérkőzésen győzedelmeskedett. Az első helyezésért járó oklevelet és kupát az alábbi összeállítású csapat érdemelte ki: Oross Anita, Horváthné Vincze Kornélia, Vidovszky Dalma, Györkös Mária, Herczeg Kata, Gombás Zsófia, Karvalics Szabina, Lampérth Tünde, Varga Gábor. Felkészítő tanáruk és edzőjük: Major Eleonóra testnevelő tanár.


(tj)