CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2007. jĂşnius 05., kedd 14:06


Négy nap múlva indul a Szilasfood-Lucullus Góbi expedíció 2007. - Élménybeszámoló Bőnyben – Megyeiek az expedícióban

Négy nap múlva indul a Szilasfood-Lucullus Góbi expedíció 2007 - Élménybeszámoló Bőnyben – Győr-megyeiek az expedícióban


Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Újabb különleges, nagyszabású kalandra készül Magyarország legextrémebb főzéseiről ismertté vált gasztronómiai egyesülete, a Lucullus Baráti Társaság. Az Északi-sarki paprikás csirke, valamint a Budapest-Bamako rallyversenyének afrikai tevetarhonyája után az Egyesület a Góbi-sivatagba indul. Az Expedíciós csapat 1000 kilométert tesz meg lóháton, hogy a nomád gasztronómia megismerésén túl tudományos kutatásokat végezzen a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán Öröksége c. kiállítás segítségével. Az expedíció kiemelt partnerei a Szilasfood Kft. és az E-tan Zrt. A szállítmányozásról a DHL, az expedíciós ruházatról az Alpine Pro gondoskodik.


Győr-Moson-Sopron megyei expedíciós vonatkozások – Előadás Bőnyben

Az expedíciós csapattagok közt van a csornai születésű Néher Márton, aki rádiótechnikusként az expedíció kommunikációjának teljes körű technikai megvalósításáért fog felelni. Márton 1985-ben született, 1998-tól foglalkozik rádiós kommunikációval. 2004-től a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök hallgatója, a Schönherz Zoltán Kollégiumi Rádióamatőr klub vezetője, a magyar rádiós élet aktív résztvevője. Az egyetem mellett dolgozik, több szerver és hálózat rendszergazdája. Rendszeresen sportol (falmászás, túrázás, úszás), gyakran utazik (bejárta Szlovákiát, Ausztriát, Franciaországot, Írországot). Folyékonyan beszél angolul.

Másik fontos mozzanata az expedíciónak, hogy a felkészülést a Magyar Vöröskereszt Győri Elnöksége felügyelte, a mosonmagyaróvári születésű Dr. Menyhárt Miklós vezetésével. A számos szakmai elismerést magáénak tudó, jelenleg Bőnyben háziorvosként tevékenykedő Menyhárt Miklós a csapat orvosi, katasztrófahelyzet-kezelési felkészítésében, a gyógyszerek- és orvosi eszközök listájának összeállításában segédkezett, valamint aktívan részt vett az expedíciós csapat csapatépítő, fizikai-erőfelmérő tréningjein is. Szabadidejében úszik, kerékpározik és túrázik. Francia, orosz nyelveken beszél.


2007. június 4-én az expedíció szóvivője, Turóczi Gábor és Néher Márton bemutatkozó eseményt tartott a Bőnyi Általános Iskola diákjainak és tanárainak, ahol expedíciós installációt állítottak fel sátrakkal, túraeszközökkel, technikai kiegészítőkkel, és persze lovakkal. A résztvevőket Dr. Muraközi László, Bőny polgármestere és Balogh Zsolt iskolaigazgató üdvözölte. A bőnyi esemény célja, hogy a diákok „elsőkézből” tájékozódhassanak az expedícióról, kaphassanak naprakész információt a Góbi-sivatag földrajzi, biológiai, tudományos, klimatikus és egyéb vetületeiről, valamint élményszerűbbé váljon számukra az oktatás.
(cyberpress)