CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. jĂşnius 06., szerda 21:38


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. május 31.

A Borvidéken általános a szőlők virágzása. A Fertő-parton 70-80, a Virágvölgyben a virágok kb. 50 % - a kinyílt. A jó kötődés érdekében lehetőleg ne stresszeljük a tőkéket se zöldmunkával, se permetezéssel. Ugyan a hétvégére 24-ről 14 fokra csökkent a napi középhőmérséklet, de a várható felmelegedés optimális lesz a virágzáshoz. Elég nagy helyi eltérésekkel 15- 35 mm csapadék hullott a múlt héten.Pillanatnyilag nincs növényvédelmi veszélyhelyzet a borvidéken, sem lisztharmat, sem peronoszpóra-fertőzés nyomait nem találtuk meg.

Gondot okoz viszont több kistermelőnél a molyfertőzés. Amennyiben több szövedékes fürtöt találnak az ültetvényben, érdemes keresni benne a hernyókat is. Elképzelhető, hogy a használt kitinszintézis-gátló rovarölő már fejlettebb állapotban érte a hernyót, amely még napokig szövögetett pusztulása elött - ezesetben a szövedék kicsi és üres. Ha hernyó mozog a a fürtben, gyors hatású lárvaölőkkel kezeljük (Runner, Avaunt, vagy Reldan ha muszáj ). A kemény, meszes víz okozhatott hatáscsökkenést lelkiismeretes védekezés esetén is. Ezt tapadószerek adagolásával ( Silweet, Nonit ) ellensúlyozhatjuk. Most különösen fontos lehet alkalmazásuk, mert nagyon kicsi célfelületet ad a fürt. Virágzás végén a pártasapkán megtelepedő szürkepenész súlyos virágkárosítást okozhat esős időjárás esetén, ezért virágzás után már jobb a folpet mint a réz, és kihasználható a strobilurin csoport általános gombaölő hatása. ( Egyszerre hatékonyak lisztharmat, peronoszpóra és a szürkepenész ellen is – igaz eltérő mértékben )

A védekezési javaslat a virágzás utánra:

Valamelyik strobilurin ( Eclair, Cabrio Top ) kénnel kiegészítve mindhárom gombakárosító ellen hatásos, vagy takarékosabb lehetőség lehet a lisztharmat elleni felszívódó azol ( Falcon, Flamenco stb. ) és kén, + a peronoszpóra és szürkepenész ellen folpet (Buvicid F, Folpan) kombinációja tapadásfokozóval kiegészítve a kevésbbé érzékeny fajtákon – illetve a jó fekvésű dűlőkben.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795