CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2007. június 07., csütörtök 08:27


Jubileumi Soproni Ünnepi Hetek - műfaji sokszínűség, gazdag programkínálat

Jubileumi Soproni Ünnepi Hetek - műfaji sokszínűség, gazdag programkínálat


Idén 50. alkalommal rendezik meg a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatát - a programkínálatról, és a helyi turizmusra kifejtett hatásáról is szó esett a mai városházi sajtóreggelin, amelyen dr. Fodor Tamás polgármester és Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója találkozott a helyi média képviselőivel.

A jubileumi 50. Soproni Ünnepi hetek olyan kiemelt kulturális eseménysorozat, amellyel az a célunk, hogy a város nevét külföldön is ismertté tegyük" - mondta dr. Fodor Tamás polgármester, aki elmondta: az Ünnepi Hetek rendezvénye növeli a város turisztikai értékét, ezért az eseménysorozat színvonalát mindenképpen meg szeretnék tartani, és természetesen tovább fejleszteni.


A Régi Zenei Napok színvonala, nemzetközi ismertsége kiemeli Sopront a hasonló jellegű városok közül, ezt az értéket, együtt a történelmi belváros hangulatával ki kell használni abból a célból, hogy a város nemzetközi szinten még ismertebbé és elismertté váljon - hangsúlyozta a polgármester.

A jubileumi Soproni Ünnepi Hetek programkínálatát ismertetve Horváth Zoltánné elmondta: Június 15-én három napos Fő téri kavalkáddal kezdődik a SÜH.

Június 15-én 19 órakor a Fő téren az 50 éves Duna Művészegyüttes és az 50 éves Városi Fúvószenekar köszönti az 50 éves Soproni Ünnepi Heteket.

A fertőrákosi Barlangszínház, azaz a kőfejtő, a magyar „szabadtéri” színjátszás egyik legeredetibb, legvonzóbb színterének számít, amelynek hangulata, különleges atmoszférája, kitűnő akusztikája a legrangosabb játszóhelyek sorába emeli, ugyanakkor földrajzi helyzete révén egyszerre képes kiszolgálni nemcsak a magyar, de a szomszédos osztrák, szlovák, s tágabb kitekintésben még távolabbi nézőigényeket is.

Idén a közönség a legkülönbözőbb műfajokból kap ízelítőt: lesz tánc, folklór műsor, musical, operett és opera előadás. A meghívott előadók között van az Experidance társulata, a Kassai Opera, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház.
Az egyre népszerűbb Nyári Színház is változatos programokat kínál, – a Petőfi téri építkezés miatt – még idén is bent a Petőfi Színházban.
A Festőteremben a 110 éves Képzőművészeti Kör – a mai Soproni Képzőművészeti Társaság – jubileumi kiállítását Sarkady Sándor költő nyitja meg, az Orsolya téri Lábasházban pedig 16. alkalommal nyílik az Érembiennálé.

A Soproni Régi Zenei Napok színvonalas és különleges hangversenyeket kínál a soproni és Sopronba látogató közönségnek. Több „minifesztivál” kerül megrendezésre az ünnepi hetek alatt. Hagyománya van már a Gyereknéptánc Fesztiválnak és a Fúvószenekari Találkozónak is, és természetesen Európa-, sőt világszerte rangja van a Régi Zenei Napoknak, amelyek alatt mesterkurzusok és színvonalas hangversenyek várják a szakmát és a zeneszerető közönséget..

- Azt szeretnénk, hogy a soproni és Sopronba látogató érdeklődők jól érezzék magukat ez alatt a három hét alatt, és megtalálják a számukra legérdekesebb előadásokat - mondta Horváth Zoltánné, aki hozzátette: a rendezvénysorozat látogatóinak száma folyamatosan növekszik.

Dr. Fodor Tamás hozzátette: A rendetvény sikeréhez, és Sopron látogatottságához mindenképpen hozzátesznek a külön színfoltot jelentő fesztiválok között a VOLT és a Liszt fesztivál, amelyek szintén nagy számú látogatót, illetve a zenei élet legjelesebbjeit vonzzák Sopronba.

A Soproni Ünnepi Hetek részletes programja.
http://www.cyberpress.sopron.hu/article.php?id=13686