CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. június 07., csütörtök 12:26


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 7.

A szőlők virágzása zömében lezajlott, sőt a fürtök le már le is tisztultak, bár Brandmajorban a Sauvignon blanc még javában virágzik. Napról-napra csökken egy peronoszpóra – járvány kialakulásának esélye, mert nem alakultak ki a primer fertőző – gócok és továbbra sem kedvez számára az időjárás. A déli légáramlatokkal azonban még érkezhet hozzánk fertőzőanyag, ezért csak óvatosan „írjuk le“ idénre a peronoszpórát.

A fülledt, meleg, csöpörgős időjárás, az erős harmatképződés utáni tűző napsütés ideális körülményeket jelent a lisztharmat számára. Marika néni szerdán megtalálta az első konídiumos /rajzóspórás/ fertőzést a Virágvölgyben. A Borvidék fő fajtái: a Kékfrankos és a Zöld Veltelíni zsendülésig nagyon fogékonyak a fertőzésre, ezért mostantól főleg a lisztharmatra kell figyelnünk. A borsónyi bogyókon megfigyelt ezüstös lisztharmatbevonat a mostanában bekövetkezett fertőzés következménye lesz, most kell nagy odafigyeléssel elvégeznünk a megelőző kezeléseket. A következő permetezés tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a szőlő intenzív növekedése miatt a vegyszerek hatástartama lerövidül a fürtön is. A megfelelő hajtásválogatással biztosított szellős lombfal biztosítása alapvető előfeltétele a hatékony növényvédelemnek.

A Borvidéken az elhúzódott molyrajzás miatt megfigyelhető, hogy a tojásrakásra időzített kitinszintézisgátlók hatása jóval lassabb az idegmérgekénél: a lárvák még összeszőtték a hernyófészket mire a hatóanyag végzett velük. Ezért sok az üres fészek, de kevés az élő hernyó. Az első nemzedék kártételi küszöbe 1 moly/fürt, ezalatt nincs terméskiesés, felesleges aggódni emiatt.

A védekezési javaslat a virágzás utánra:

A strobilurinok ( Eclair, Cabrio Top ) kénnel kiegészítve mindhárom gombakárosító ellen hatásosak. Takarékosabb lehetőség lehet a lisztharmat elleni felszívódó azol ( Falcon, Flamenco stb. ), illetve a nagyon jó ár/érték arányú Rally Q és kén + folpet (Buvicid F, Folpan) vagy ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja tapadásfokozóval kiegészítve. (Nonit, Silweet, Bio-film stb.)



Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795