CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. jĂşnius 16., szombat 14:06


Egyeztettek az érdekképviseletek és a hatósági szervek

Egyeztettek az érdekképviseletek és a hatósági szervek

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Sopron és Vidéke Ipartestület, illetve az ellenőrző hatóságok közötti egyeztetést, véleménycserét szervezte meg Sopron városa.

A városházán tartott fórumot dr. Simon István alpolgármester vezette, aki úgy vélte mindenképpen együttműködésre és párbeszédre van szükség a vállalkozói érdekképviseletek és a hatóságok között, továbbá szükség esetén arányos szankciókra, elsősorban azért, hogy a vállalkozások kellő tájékozottság birtokában az előírásoknak megfelelően jobban működjenek.


Horváth Vilmos kamarai elnök és Károlyi Gyula az Ipartestület elnöke a helyi vállalkozók nevében azt tette szóvá, hogy megítélésük szerint a hatóságok gyakran a büdzséjük bevétele céljából büntetnek, és azt kérték, hogy a hatóságok a jó szándékú, összehangolt, elsődlegesen a törvényesség és az előírások betartása céljával végrehajtott ellenőrzésekre helyezze a hangsúlyt.

A jelenlévő hatóságok elmondták: ellenőrzéseik célirányosan történnek, hatásköri és illetékességi szempontok figyelembevételével, vélt jogtalan intézkedés esetén lehetőség van a jogorvoslatra.

A vállalkozói érdekképviseleti szervezet azt is nehezményezték, hogy az amúgy is az ellehetetlenülés határán lévő, jobbára szabályosan működő és adózó családi-, ki- és középvállalkozókat sújtják olyan büntetésekkel, amelyek adott esetben aránytalanok, miközben az illegálisan működő vállalkozások kevésbé akadnak fent a hatóságok ellenőrzési rostáján.

A jelenlévők, többek között a tűzoltóság, az ÁNTSZ, a vízvédelmi felügyelet, a fogyasztóvédelmi felügyelet képviselői a maguk részéről arról is szóltak, hogy esetenkéntként a vállalkozók tájékozottsága nem megfelelő, aminek következtében az ellenőrzésekhez való viszonyulásuk sem az.

A megfelelő tájékoztatásban az érdekképviseleti szervezetek, maguk a hatóságok mellett az önkormányzat is segítségére is szükség van, egyeztek meg a felek a fórumon, amelyet minden résztvevő hasznosnak ítélt meg.
(cyberpress.hu)