CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. jĂşnius 16., szombat 14:35


Szándéknyilatkozatot írtak alá a soproni és a burgenlandi vízművek együttműködéséről

Szándéknyilatkozatot írtak alá a soproni és a burgenlandi vízművek együttműködéséről

A határon átnyúló vízellátás fejlesztése a régióban a célja annak a szándéknyilatkozatnak, amelyet Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű ZRt. , továbbá az Észak-Burgenlandi és Közép-Burgenlandi Vízművek írtak alá a Hotel Fagus festői környezetet biztosító víziszínpadán.


Az együttműködő a határon átnyúló vízellátás fejlesztése érdekében már elkészíttették a „Határon átnyúló vízellátás fejlesztés a Pannon-Fertő régióban” tanulmánytervet, amely 99 millió euroba került. A felek közös szándéka, hogy az Ausztria–Magyarország Európai Területi Együttműködési Program 2007-2013 keretében közösen pályázzanak.
A projekt célja: a három vízellátó rendszer összekapcsolásával a régióbeli vízellátás biztonságának javítása, valamint megfelelő mennyiségű és kiváló minőségű ivóvíz biztosítása a fogyasztók részére.
Az ausztriai és magyarországi beruházásokat az együttműködő felek önállóan végzik és finanszírozzák, de a projekt sikeres megvalósítása érdekében folyamatosan egyeztetnek áll a megállapodásban.
Sopron város nevében dr. Simon István alpolgármester egy nagyszerű idea megvalósításának első lépésének nevezte a szándéknyilatkozat létrejöttét, és példaértékűnek nevezte az együttműködést, amely az EU minden alapelvét megvalósítja, a lokális indíttatást, a szubszidiaritás elvének érvényesülését és a régiók közötti kooperációt egy olyan világban, amelyben csaknem 3 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez.

Nikolaus Berlakovich burgenlandi tartományi tanácsos az eseményt történelmi jelentőségűnek tekintette, és elmondta a gazdaság fejlődésére, a turizmus fellendülésére is pozitív hatással lesz az együttműködés. Kiemelte: alternatív energiák hasznosítását is lehetővé kell tenni a projekttel kapcsolatos megoldások érdekében.
Az eseményen jelen volt Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára.
(cyberpress)