CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. június 18., hétfő 14:19


,,Együtt, de hogyan?” - Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselõi Európa jövõjérõl Brüsszelben

,,Együtt, de hogyan?” - Az Európai Parlament és a nemzeti parlamentek képviselõi Európa jövõjérõl tanácskoztak Brüsszelben

Az Európai Parlament és a tagországok parlamentjeinek képviselõi az Európa jövõjérõl tartandó harmadik parlamentközi konferencia keretében találkoznak június 11‑én és 12‑én az Európai Parlamentben.

Az „Együtt — de hogyan?” elnevezésû konferencián részt vett Firtl Mátyás, a Magyar Országgyûlés Európai ügyek bizottságának alelnöke.


A tanácskozáson az unió elõtt álló kihívásokkal foglalkozó munkacsoportok következtetéseit az: éghajlatváltozás és energiabiztonság; a jövõbeli szerzõdés felépítése és lényege; valamint a parlamenteknek a reformfolyamatban betöltött szerepe témakörökben összegezték a képviselõk.

A résztvevõk megvitatták a nemzeti parlamentek szerepét és az EU ügyekbe való beleszólási lehetõségét, a nemzeti parlamentek és az EU közötti együttmûködés nyitottságát, amit többek véleménye szerint növelni kell. A kormányokkal való folyamatos konzultálás, a nemzeti parlamentek súlyának a növelése az EU-s kérdésekben fontos, hiszen a különbözõ tagállamok polgáraival végül is a nemzeti parlamenterek tartják a kapcsolatot.

A biztonságpolitika megerõsítésérõl is szó esett az Európa jövõjérõl szóló alaptémák között.

Horvátország csatlakozása elengedhetetlenül fontos a Nyugat- Balkán biztonságpolitikájához, ami egyik kikerülhetetlen biztosítéka a EU biztonságpolitikájának.

Szó esett arról, hogy a klímaváltozás kérdéseinek is helye lehet az alkotmányos szerzõdésben, továbbá egy egységes energiapolitikára van szükség, ezért ezen a területen is szükséges elõrejutni, hogy egy energiapolitikai kérdés, ne válhasson biztonságpolitikai kérdéssé, amint az a közelmúltban megtörténhetett – fogalmazott Firtl Mátyás az ülést követõen.