CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2007. június 18., hétfő 14:19


,,Egytt, de hogyan?” - Az Eurpai Parlament s a nemzeti parlamentek kpviseli Eurpa jvjrl Brsszelben

,,Egytt, de hogyan?” - Az Eurpai Parlament s a nemzeti parlamentek kpviseli Eurpa jvjrl tancskoztak Brsszelben

Az Eurpai Parlament s a tagorszgok parlamentjeinek kpviseli az Eurpa jvjrl tartand harmadik parlamentkzi konferencia keretben tallkoznak jnius 11‑n s 12‑n az Eurpai Parlamentben.

Az „Egytt — de hogyan?” elnevezs konferencin rszt vett Firtl Mtys, a Magyar Orszggyls Eurpai gyek bizottsgnak alelnke.


A tancskozson az uni eltt ll kihvsokkal foglalkoz munkacsoportok kvetkeztetseit az: ghajlatvltozs s energiabiztonsg; a jvbeli szerzds felptse s lnyege; valamint a parlamenteknek a reformfolyamatban betlttt szerepe tmakrkben sszegeztk a kpviselk.

A rsztvevk megvitattk a nemzeti parlamentek szerept s az EU gyekbe val beleszlsi lehetsgt, a nemzeti parlamentek s az EU kztti egyttmkds nyitottsgt, amit tbbek vlemnye szerint nvelni kell. A kormnyokkal val folyamatos konzultls, a nemzeti parlamentek slynak a nvelse az EU-s krdsekben fontos, hiszen a klnbz tagllamok polgraival vgl is a nemzeti parlamenterek tartjk a kapcsolatot.

A biztonsgpolitika megerstsrl is sz esett az Eurpa jvjrl szl alaptmk kztt.

Horvtorszg csatlakozsa elengedhetetlenl fontos a Nyugat- Balkn biztonsgpolitikjhoz, ami egyik kikerlhetetlen biztostka a EU biztonsgpolitikjnak.

Sz esett arrl, hogy a klmavltozs krdseinek is helye lehet az alkotmnyos szerzdsben, tovbb egy egysges energiapolitikra van szksg, ezrt ezen a terleten is szksges elrejutni, hogy egy energiapolitikai krds, ne vlhasson biztonsgpolitikai krdss, amint az a kzelmltban megtrtnhetett – fogalmazott Firtl Mtys az lst kveten.