CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2007. június 18., hétfő 22:41


Megyei hírek, események

Szakmai kerekasztal a lébényi műemléktemplom felújításának lehetőségeiről

A lébényi Szent Jakab műemléktemplom – amely hazánk egyik legrégibb román kori épülete - tavaly ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. A település jelképe egyben Győr-Moson-Sopron megye kiemelt látnivalói közé is tartozik. Az épület belső felújítását az 1860-as évek végén végezték, ezt követően 1872-79. között a külső restaurálásra került sor. Azóta csak kisebb javításokat végeztek az épületen, a felújításra így mielőtt szükség lenne.

Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke május elején egy helyszínbejárás során tájékozódott a műemléktemplom helyzetéről, a tavalyi, jubileumi évben megkezdett felújítási munkákról. Egyúttal kezdeményezte, hogy a témában érintett és segíteni tudó szakemberek meghívásával egy szakmai konferencia, műhelybeszélgetés keretében tekintsék át a továbblépés lehetőségeit.

A lébényi Szent Jakab plébániatemplom műemléki helyreállításával kapcsolatos szakmai műhelybeszélgetésre június 20-án, szerdán délelőtt 10.00 órakor kerül sor a Megyeháza Gobelin termében (Győr, Árpád u. 32. I. emelet), ahol a meghívottakat, résztvevőket, érdeklődőket dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszönti, majd dr. Mezős Tamás tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék) tart vitaindító előadást.

A találkozóra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, az Állami Főépítészi Hivatal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Gy-M-S Megyei Építész Kamara, a VÁTI a megyei területfejlesztési tanács szakemberei kaptak meghívást, de természetesen jelen lesz Lébény egykori és jelenlegi polgármestere, valamint plébánosa is.
P.Z.


Magyar kézművesség 2007. - megyei különdíj a legsikeresebb Győr-Moson-Sopron megyei alkotóknak

Június 15-étől három héten keresztül láthatja a nagyközönség a „Magyar kézművesség – 2007." című kiállítást Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A tárlaton egyrészt napjaink kézműves remekei (faragások, népi és modern kerámiák, szőttesek, hímzések, hagyományőrző viseletek és mai is hordható öltözékek, ékszerek, fegyverek, játékok, bőrből, csuhéból, gyékényből, vesszőből és más természetes anyagokból készült lakberendezési, használati és dísztárgyak), másrészt a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó népművészeti, képző- és iparművészeti alkotások, tárgyak szerepelnek.

A kiállításra az ország minden részéből, így Győr-Moson-Sopron megyéből is szép számmal jelentkeztek alkotók, közülük - a szakmai zsűri döntése alapján - a legsikeresebbek mutatkozhatnak be a pénteken nyílt országos kiállításon.

A Győr-Moson-Sopron megyei alkotók közül 3 egyén alkotó és két alkotói közösség darabjai láthatók a Vajdahunyadvárában: Komjáthy Piroska szövő(Máriakálnok), Kopácsiné Pánczél Orsolya fazekas, népi iparművész (Nagyszentjános), Judák Ambrus kosárfonómester(Győr), illetve a Kovács Margit ÁMK Bőrműves és Viseletkészítő Műhelye (felkészítő tanárok: Horváth Andrea és Tatainé Csapó Dorottya).

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan az idén is különdíjjal (tárgyjutalommal) ismerte el a megyei alkotók munkáját, megköszönve ezzel a hagyományok ápolását, megyénk jó hírnevének öregbítését.
P.Z.