CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2007. június 21., csütörtök 19:29


Egyetemista találkozó Debrecenben

Egyetemista találkozó Debrecenben

Alig egy hónap, és megkezdődik az idei EFOTT, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Idén már harmickettedik alkalommal rendezik meg az eseményt, a helyszín ezúttal Debrecen, a Vekeri-tó partja, a pontos időpontja: július 24-29.

Az EFOTT története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem háromszázötven hallgatója találkozott akkor. A szervezést természetesen a KISZ végezte, és finanszírozta. A rendezvény repertoárjában ott van a tájfutó- és természetjáró-akadályverseny, az éjszakai túra, a városismereti vetélkedő, számos sportbemutató, híres magyar sportolókkal való találkozó, illetve politikai rendezvények. Természetesen a szórakozásról sem lehet megfeledkezni, hiszen a találkozók célja mindig is a diákok kikapcsolódása volt. Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre. Harminc év alatt a rendezvény bejárta az országot.

Természetesen voltak és vannak változások. Az első és leginkább szembetűnő változás a látogatók száma. Az 1976-os találkozón még csak háromszázötvenen voltak, de már az 1981-es EFOTT-on ezerötszáz résztvevő volt jelen, 1987-ben már négyezer. 2004-ben közel 30 000, 2006-ban pedig több mint 50 000 fiatal látogatott el a fesztiválra.

Az idei EFOTT kapcsán beszélgettem egy EFOTT-fanatikussal, Sanyival, aki már a tavalyi fesztivál vége óta számolja vissza a napokat.

- Mi az, ami miatt te ennyire várod az EFOTT-ot?
- Azért, hogy egész nap a sörsátorban üljek és dumáljak meg igyak a haverokkal....aztán este hatkor mindenki eltűnik, s reggel 8kor megbeszéljük 2 sör mellett, hogy ki mit csinált éjjel.
- Hány EFOTT-on voltál eddig?
- Ez lesz az 5. EFOTT-om, de ebből csak ez a harmadik, amelyiken egész héten ott leszek.
- Hány fős társasággal szoktál járni?
- A közvetlen társaságom 10-12 fős, de akikel együtt szórakozom egy nap az kb 25
- Melyik EFOTT tetszett a legjobban?
- A velencei volt a legjobb, bár a 2004-es bélapátfalvain döntöttem el, hogy mostantól ez rendszeres program lesz nyáron.
- Mit vársz az ideitől?
- Mit várok? Hogy olyan "feelingje" legyen, mint a velenceinek. Ez úgy tűnik, hogy összejöhet, mert elég jók az előre .elzsések Jó lenne találni egy központi helyet (pl. sörsátor ), ahol mindig belebotlok ismerősökbe, olyanokba is, akiket már régebbről ismerek.
- Hogyan fogsz utazni az idei EFOTT-ra?
- Vonnattal. Diák vagyok, így olcsóbb, bár eléggé megdrágultak a vonatjegyek.
- Részt szoktál venni a turisztikai és sportprogramokon?
- Velencén voltam evezni. Idén meg már kinéztem a Bud Spencer és Terence Hill műsorokat, meg tetszik ez a szinházas dolog is. Szeretném azokat az előadásokat is megnézni. A sportot meg majd meglátjuk: a strandröpi mindig jöhet, meg a vízifoci.
- Mennyi pénzt költesz el egy EFOTT--on átlagosan?
- Tavaly meg tavaly előtt a hetijeggyel meg a kajával együtt 50-55 ezret költöttem. Olyankor mindenki jó barát...meg pizza..és a gyengém a sült kolbász.
- Mit szólnál hozzá, ha EFOTT alatt is leülnénk majd beszélgetni?
- Lehet róla szó, de csak ha józanil találsz. Részegen nem nyilatkozom.
- Még egy kérdés: hány nap van még az EFOTT-ig?
- Még 33 nap!

Valcs