CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. június 21., csütörtök 21:54


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 21.

A száraz, kánikulai időjárásban a szőlők fejlődése elképesztő ütemben zajlik, a zweigelt, a pinot noir közvetlenül fürtzáródás elött áll. Tömegesen rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke. A fogott egyedszám általában 1-10 db/nap (Présház, Kogl, Harka), de a Virágvölgyben volt 120 db feletti napi fogás is. Itt már a hétvégén ki kell juttatni egy erős tojásölő készítményt (Alsystin, Nomolt, stb ), hogy a már vegyszerrel borított felületre történjen a tojásrakás. A többi területen elég a rothadékony fehér fajták és a zweigeltek kezelése a jövő héten-hétvégén. A 2. molynemzedék lárvái a tojásból közvetlenül a bogyó belsejébe rágják be magukat, ezért a megelőző védekezés esetén a tojásölő, megkésett kezelésnél a gázosodó készítmények hatásosak igazán (pl. Reldan).

A borvidéken már bárhol lehet találni egy-egy lisztharmatfertőzött bogyót. Erősebb a fertőzöttség a tavaly is károsított ültetvényekben, de itt sem járványos mértékű. Normális növényvédelmi munka mellett ilyen intenzív bogyófejlődés esetén nem okoz érezhető termésveszteséget. Ki kell juttatni az azol, illetve strobilurin - blokk 3. fordulóját, szigorúan kontakt partnerrel, kénnel kiegészítve, mert a parásodó bogyóhéjon a hatóanyag-felszívódás gátolt, hatékonysága romlik, a strobilurinoknak pedig csak megelőző hatásuk van. A lisztharmatmicélium vízlepergető hatású, ezért nagyobb lémennyiséggel, tapadószer adagolásával kell kezelni a kialakult fertőzéseket 10-12 napos fordulók tartásával.

A száraz időjárás dacára is előfordul a párásabb fekvésekben a peronoszpóra a hónaljhajtásokon, továbbra is kontakt védelmet kell biztosítanunk a lombozatnak.

A hajtások-bogyók fokozott növekedési üteme miatt lombtrágyákkal kell pótolnunk az aszály miatt nehezen felvehető tápelemeket!

A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen felszívódó azol (Falcon, Flamenco stb.), strobilurin (Cabrio Top, Discus, Eclair stb.) illetve a Rally Q és kén (6-8 ezrelék) + folpet (Buvicid F, Folpan) ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja + a fenti rovarölők egyike. Csak komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795