CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2007. június 22., péntek 07:53


Két hét múlva indul a 15. VOLT Fesztivál - 100%-os a VOLT programja

Két hét múlva indul a 15. VOLT Fesztivál - 100%-os a VOLT programja

A Dunántúl legjelentősebb és legnagyobb hagyományokra visszatekintő rendezvénye, a VOLT Fesztivál immár tizenötödik alkalommal várja vendégeit Sopronba. A jubileumhoz illő programban a legnagyobb európai fesztiválok világsztárjai közül többen is helyet kaptak.

A két hét múlva, július 4-én délben nyíló soproni VOLT Fesztiválon négy nap alatt fellép – mások mellett - a Korn, a Prodigy, a Roots, a Koop, a Fort Knox Five, a Laibach, a Coldcut és itt kezdi majd nyári turnéját Ákos. Az idei VOLT Fesztivál tíznél is több színpadán 200 fellépővel találkozhatunk, a szervezők legalább 60.000 vendéget várnak.


A Lővér Kemping Soproni Teraszán dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Kovács Ákos, zenész, a VOLT Fesztivál sztárfellépője, Tóth Gergely, groupi brand manager, a Heineken Sörgyár képviselője, továbbá Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltá, a fesztivál főszervezői ismertették a VOLT Fesztivállal kapcsolatos lényeges tudnivalókat.





Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere elmondta: a város számára öröm, hogy az immár nemzetközi hírnevet szerzett fesztiválnak Sopron adhat otthont.

Sopron is segít…

Sopron város Önkormányzata segítségével ezekben a napokban kerül kialakításra a Soproni Nagyszínpad mögötti ún. backstage terület. A VOLT-ra érkező világsztárok zöme hatalmas, ún. nightliner buszokkal és tucatnyi kamionnal vonul fel a helyszínre. Annak érdekében, hogy ezek a járművek biztonságosan megközelíthessék a Nagyszínpadot, a helyszínen tereprendezés szükséges.

Ugyanitt, a színpad mögött számos öltözőkonténer, tusolók, wc-k és catering kerül telepítésre, amelyek kialakításához ugyancsak szükséges a tereprendezés.

Sopron város vezetése a felújítási munkálatok mellett is támogatja a VOLT Fesztivált.

A tanév végén dr. Fodor Tamás polgármester és Sass László bizottsági elnök 250 db VOLT-bérletet adott át kilenc soproni középiskola képviselőinek. A négynapos bérleteket az iskolák tanulólétszám-arányosan kapták meg, s az iskolavezetők valamint a diákönkormányzatok osztottak szét az arra legérdemesebb diákoknak. Dr. Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés kiemelt figyelmet fordít az ifjúságra, a jövő generációjára, hiszen Sopron iskolaváros, ennek következtében biztosítani kell az itt élő és az itt tanuló ifjúság kultúrált szórakozását. Ennek egyik formája az immár 15. VOLT Fesztivál. A nívós rendezvény belépőire örömmel áldozott a város, melyet az utolsó tanítási napon vehettek át a diákok iskoláikban.



A VOLT FESZTIVÁL története

A VOLT Fesztivál a ’90-es évek eleje kultikus popkulturális magazinjáról a VOLT-ról kapta nevét. A két főszervező, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert 19 évesek voltak, amikor a lap főszerkesztőitől, Ligeti Nagy Tamástól és Hegyi Hill Zoltántól „kölcsönkérték” a VOLT nevet azzal a szándékkal, hogy fesztivált szervezzenek a Soproni Sportcentrumban. Az első VOLT-nak a csarnok legkisebb terme adott otthont.
A jegyár ’93-ban 220 VOLT (Ft) volt, a fellépők száma 5, a közönségé 800. A fellépő ötösből a meghirdetettől eltérően hiányzott az Európa Kiadó, az őket menedzselő kft. a buli napján egy kétsoros faxban tudatta: „a koncert betegség miatt elmarad”.
1993 után a VOLT Fesztivál fejlődése évről-évre, lépésről-lépésre követhető. A fellépők száma egyre nőtt, velük együtt pedig évről-évre kétszeresére, háromszorosára emelkedett az érdeklődők létszáma is. Előbb a VOLT a kisteremből átköltözött a Sportcsarnok nagytermébe, majd a folyosót, a bejárat környékét, a környező utcákat és tereket is programsátrak lepték el. Később az egyre nagyobb területek is szűkösnek bizonyultak, és az intézmény kapujára sokadszorra is kikerült a „teltház” tábla. Ebben az időben – 2001-ig - a VOLT Fesztivál nagyjából a tavaszi szünet tájékán nyitotta meg a fesztiválszezont. Sopronban március-április táján még nemigen nyitottak ki a város kempingjei, sokszor az időjárás sem kedvezett a sátrazáshoz. Ennek ellenére az akkoriban már többezres fesztiválozó turistahadak - miután megtöltötték a város kollégiumait, panzióit, de még a legjobb szállodákat is - a belváros parkjaiban tértek nyugovóra a hajnali koncertek után.

2002-ben a VOLT szervezői (akik akkor már évek óta a Sziget Szervezőiroda munkatársai, és a kezdetek óta a Szigetet vezető Gerendai Károly barátai voltak) megállapodást kötöttek a Szigettel, amely értelmében a VOLT az elsőszámú hazai fesztiválszervező cég portfoliójába került. A VOLT és a Sziget Kft. 50-50%-os tulajdonosként jegyzi az eseményt. Ugyanebben az évben a VOLT a tavaszi időszakról nyárra költözött, és azóta a meseszép soproni Lővérekben várja vendégeit.

A VOLT Fesztivál „új időszámítása” ez idáig igazolni látszik a szervezők szándékát. Amellett, hogy a közönség visszajelzései alapján a VOLT jó hangulatúnak, tartalmasnak és színvonalasnak mondható, a fesztivál mára országosan elismert esemény lett, amelyen tavaly már 55000-en vettek részt itthonról és külföldről egyaránt.

A fejlődés szempontjából fontos állomást jelent, hogy a Brau Union Sörgyár a Soproni márkával hosszútávú, stratégiai fő támogatói megállapodást kötött a VOLT Fesztivállal.

2003-ban a Magyar Turizmus Rt. „Kiemelt kulturális esemény” címet adományozott a VOLT-nak, 2004. decemberében a két főszervező „Sopronért” érdemrendet vehetett át a város vezetőitől.
A két főszervező szándéka 1993 óta nem sokat változott. Céljuk, hogy a VOLT műfajoktól függetlenül csupa olyan programnak adjon otthont, amelyet ők maguk színvonalasnak, izgalmasnak, érdekesnek tartanak. Így lehetséges az, hogy rockkoncertek, elektronikus zenei sztárok, világzenei előadók, jazz koncertek, filmek és beszélgetések akár egy időben zajlanak, egymástól nem messze. Az eklektikus programkínálat nyitott gondolkodású fiatalokat vonzott. Talán ennek köszönhető, hogy sokak szerint a VOLT közönsége páratlanul „jó fejnek”, szeretni valónak mondható.


PROGRAMOK

Rendkívül erős nemzetközi felhozatalt ígér az idei, jubileumi VOLT Fesztivál. A 15. VOLT legnagyobb dobásának minden bizonnyal az elektronikus tánczene elmúlt másfél évtizedének legfontosabb jelensége, a THE PRODIGY, a metál műfaj új generációjának alapköve, a KORN, és az amerikai szupersztár csapat, a ROOTS fellépése ígérkezik. Mindhárom csapat teltházas stadionturnék és a legjelentősebb európai és amerikai fesztiválok után látogat el a jubileumi VOLT-ra.
A hazai kínálat ugyancsak erősnek ígérkezik: a közel 200 dj-t és zenekart felvonultató programban a VOLT rendszeres fellépői mellett számos kuriózummal, finomsággal találkozhat a közönség. Sokak számára örömhír, hogy a nyári turné első állomásaként, a hazai fesztiválok közül elsőként a VOLT-on lép színpadra ÁKOS, aki a VOLT történetében már két alkalommal is emlékezetes koncertet adott.

A legnagyobb hazai- és külföldi sztárokat felvonultató arénák mellett számos új helyszín is várja a VOLT vendégeit.

Új helyszínek: Szabadegyetem, Borozó és Klubszínpad

Új programhelyszínként jelentkezik a VOLT Fesztivál programjában a Kisalöld Szabadegyetem, ahol naponta 3 előadással és kerekasztal-beszélgetéssel találkozhatnak a VOLT-osok. A témák meglehetősen sokszínűek. Itt lesz György Péter, aki az internetes enciklopédiákról, a You Tube-ról, a Google-ról és blogokról beszélget Erdős Gáborral, a Kultúrház főszerkesztőjével. Mai zeneszerzők és zenészek – közöttük Yondeboi és Madarász Gábor – a modernkori „dalkészítésről” beszélgetnek. Portréműsor keretében Fiala János a 20 éves Kispál és a Borz frontemberét, Lovasi Andrást faggatja. Ugyancsak Fiala János látja vendégül Ligeti Nagy Tamást, Hegyi Zoltánt és Pálinkás Szűts Róbertet, akikkel a ’80-as-’90-es évek popkultúrájáról beszélget.
A legnagyobb érdeklődésre a „globalizáció bibliájaként” emlegetett „NO LOGO” című könyv kapcsán szervezett beszélgetésnél számítanak a szervezők. Jelen lesz többek között Hardy Mihály, a Tesco szóvivője, Geszti Péter és Erdélyi Zsolt is. A beszélgetést Winkler Nóra (Kultúrház) vezeti. A szubjektív televíziózásról tart előadást Pachann Péter, a Tények (TV2) műsorvezető-szerkesztője, a VOLT Fesztivál rendszeres vendége. Musinger Ágnes, a Mahasz igazgatója és Jeszenszky Zsolt, a ProArt képviseletében pedig a zenemásolásról beszélget vendégeivel. Keresztes Zoltán mindennapi szenvedélyeinkről és függőségeinkről tart előadást.
Az éjszakai órákban ezen a helyszínen is a zenéé a főszerep. Javarészt neves osztrák és soproni dj-k és vj-k mutatkoznak itt be, számos zenei műfajban.


A fesztivál szerves egységeként, de attól jól elkülönülve mutatkoznak be a soproni termelők a Poncichter Negyed hangulatos borozóiban. A helyszín hangulatát fokozza a sajt- és kolbászkóstoló, illetve a hagyományos soproni ételek bemutatása, amelyről az Erhart Étterem és Borpince gondoskodik.
A VOLT Fesztiválon résztvevő borászatok: Ferenczy Pincze, Gangl Borászat, Iváncsics Pincészet, Jandl Pincészet, Lővér Pince, Luka Pincészet, Pálos Pince, Pfneiszl Pince, Taschner Borház, Töltl Pincészet, Vincellér-ház, VINEX Borászat, Weninger Pincészet
A Poncichter Negyed területén naponta tart zenés ébresztőt (délben) az 50 éves Soproni Fúvószenekar, esténként pedig cigányzenekar húzza a talpalávalót.
A NAP Rádió műsorvezetői ugyanitt naponta szerveznek beszélgetést a VOLT fellépőivel „A bor beszél belőlem” címmel. Szombaton a Sopron Táncegyüttes is színpadra lép itt.


A VOLT Fesztivál szintén új helyszínén, az MKB Klubszínpadon többek mellett unplugged koncertek szórakoztatják majd a nagyérdeműt, de itt lesz Bródy János, Váczi Eszter és a Szörp, a Roy és Ádám Trió, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, a Besh o Drom, a United, a Mystery Gang a Kistehén Tánczenekar és új lemezével az idei év egyik színfoltja, a Zuboly is.


Nagyszínpadok: világsztárok és hazai előadók

Soproni Nagyszínpad

A VOLT Fesztivál nagyszínpada a július 4-én a Romano Drom koncerttel nyitja műsorát. Őket követi majd a Pál Utcai Fiúk és Yonderboi koncertje. Ezen a helyszínen 23 órától a The Roots zenekar lép majd fel. A hattagú amerikai csapat az evidens példa arra, hogyan lehet a hiphopot és élőzenét, a kísérletező kedvet és az élvezetes popdalokat, a feszességet és krémes soult, a gyökereket és a mai megszólalást egyszerre szolgálni. A The Roots úgy ahogy van, zseniális. A legutóbbi Roots-lemez, a 2006-os Game Theory a The Roots jó formájának ékes bizonyítéka és még az erős életművön belül is kiemelkedő gyöngyszem. Azt se felejtsük el, hogy a The Roots gyakran kirándul „saját életművén túlra”, s az elmúlt években olyan művészekkel dolgozott együtt, mint például a hiphop-szupersztár Jay-Z, akit emlékezetes unplugged-kamarakoncertjén kísértek a „Gyökerek”.


Csütörtökön a Magna Cum Laude nyit a Soproni Nagyszínpadon, majd a Zanzibár, az Emil RuleZ! és a Quimby következik, és ezt a napot Ákos rendkívül látványosnak és monumentálisnak ígérkező koncertje zárja. Ákos a nyári turné első állomásaként a VOLT-on lép színpadra. Mint köztudott, Ákos a VOLT történetében már két alkalommal is emlékezetes koncertet adott.


A VOLT harmadik napján. pénteken a Balkan Fanatik, Hiperkarma és Neo követik egymást a Nagyszínpadon. A hazai sort a Tankcsapda zárja és őket követi majd ezen a helyszínen az elmúlt másfél évtized egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, a The Prodigy. A’ csapat a ’90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét az egész világon. A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt.


A VOLT zárónapja is rendkívül erősnek ígérkezik a Soproni Nagyszínpadon: az Animal Cannibals, a Pannonia Allstars Sak Orchestra és a Depresszió után a Kispál és a Borz lép színpadra. Zárásként a kilencvenes évek második felének legnagyobb hatású amerikai rockzenekara, a KORN érkezik a VOLT-ra. Jonathan Davis és zenekara valóságos mozgalmat indított el a kilencvenes évek első felében. Első három lemezük új irányba terelte a grunge-tól megfáradt rockgenerációt: Sepultura ihlette lehangolt gitárok kombinálódtak a Rage Against The Machine féktelen dühével, a Primus funk-groove-jaival, frusztrációkat megéneklő szövegekkel - valami ilyesmiből született az, amelyet zenekarok százai és ezrei kezdtek másolni, és amelyet az 1997-es Lollapalooza utazó fesztivál főhőseiként is nu-metalnak neveztek.


Vodafone-Samsung Aréna

Színes programmal várja a látogatókat a VOLT Fesztivál eklektikus zenei arénája, a Vodafone-Samsung Aréna. A sort – és egyben a fesztivált - a Kispál és a Borz „csendesülős” koncertje nyitja, majd ezen a napon lép fel ugyanitt Magyarország 2005-ös hangja, Caramel, aki élő zenekarával először szerepel fesztiválon. Szintén szerdai fellépő még többek között a Belga, a Korai Öröm és az Anima Sound System is. Hajnal kettőkor az Ausztráliából érkező PENDULUM várja a nagyérdeműt majd Dj Palotaival megy a partizás hajnalig.

Csütörtökön – számos fellépő mellett - a legendás szlovén LAIBACH zenekar koncertjét várják sokan. Utánuk a Kiscsillag lép fel, majd ismét egy világsztár következik: a Massive Attack mélyhangú dumagépe, DADDY G.

Pénteken jön LOUIE AUSTEN, „az osztrák Frank Sinatra”, majd pedig korunk egyik legizgalmasabb koncertprodukciója, a KOOP Svédországból.
Éjfél előtt lép fel a mára befutottnak mondható 30Y, az est sztárja pedig a Jon Horváth személyében soproni kötődésű taggal is bíró amerikai FORT KNOX FIVE lesz.

A Vodafone-Samsung Aréna szombaton, a VOLT zárónapján a Vad Fruttikkal nyit, aztán Csókolom, Hippikiller, Heaven Street Seven és Colorstar követi egymást. Itt lép majd fel a Doors feldolgozásaival ismertté vált német TUBE-TECH és az aréna programját a HYPERSPACE programja zárja, amelyben vendégként élő programmal lép fel a német elektró-szupersztár ANTONY ROTHER.



VIVA Megawatt Aréna

Harmincöt hazai bandát sorakoztat föl a VIVA Megawatt Aréna az idei VOLT fesztiválon. Köztük szerepel az Auróra, a Blind Myself, a Superbutt, a Subscribe, a Junkies vagy a Freshfabrik. A rock „klasszikusai” is tiszteletüket teszik az 1500m2-es Arénában: teltházra számítanak a szervezők többek között a Lord, a Bikini, a Beatrice, a P.Mobil, a Hobo Blues Band, és Kalapács fellépésekor, de színpadra lép – mások mellett – a Hooligans, a Zorall és a Ganxta Zolee és a Kartell is. A 25 éves Prognózis ugyancsak a VOLT-on ünnepli jubileumát.



Red Lounge

Változatos kulturális csemegét ígér a VOLT Fesztivál átalkult helyszíne, a Red Lounge, ahol színházi programok (lásd külön) mellett különböző stílust képviselő zenekarok lépnek majd fel. Itt koncertezik – többek között – a Palya Bea Quartett, a Babos Project Special, az Erik Sumo Band, az Amber Smith és a KFT.
A nemzetközi felhozatalban a TOUCH AND GO érkezik Angliából, amely a „Would you?” című slágerrel vált világhírűvé, DAVE TIPPER az USA-ból, PAROV STELAR Ausztriából, a SUMO Svédországból és a COLDCUT pedig az Egyesült Királyságból érkezik Sopronba.

Erre a helyszínre továbbra is csak 18 éven felüliek léphetnek be.


További programok és helyszínek

VOLT Rádió és VOLT TV

Július 4-én reggel 8-kor indul a „félországos” Soproni VOLT Rádió, amely Sopron 100 km-es körzetében a 104,6 Mhz-en, Budapest és 80 km-es körzetében pedig a 98.6-on fogható.
A Corvinus Rádió és a rádiócafé 98.6 közös műsorában elsősorban a VOLT fellépőivel beszélgetnek a szerkesztők, esténként pedig a VOLT sztárjai pörgetik a lemezeket. A napközben jelentkező műsorban számos színművész és előadó mellett a látványstúdió vendége lesz többek között az űrturista Charles Simonyi is.


A Magyar Televízió Kultúrház című műsora a fesztivál első három napján egész nap forgat a VOLT Fesztiválon, esténként pedig az idén is a helyszínről közvetíti adását élőben az M1-en.


Kiállítás

A képregényekről általában a levegőben repkedő maszkos szuperhősök jutnak mindenki eszébe, Gróf Balázsnak meg az, hogy milyen röhejes a levegőben repkedni, ráadásul maszkban. Az Est Lapokból ismert rajzoló 1996 óta bizonyítja, hogy a képkockákban elbeszélt történet nem pusztán a habos mese, hanem a társadalomkritika formája is lehet, éppen ezért figurái nem ritkán hétköznapjaink szánalmas vagy csak szimplán nevetséges bolhacirkuszából ismerősek. A popkultúra lelkes rajongójaként a VOLT közönsége által jól ismert dalokat is képregényesít, valamint animációs videoklipeket (pl. Heaven Street Seven: Dél-Amerika) és filmeket készít (Willy bácsi meséi, TV2 - Mi kérünk elnézést- szkeccsek).

Gróf Balázs kiállításának az MKB Klubszínpad ad otthont a Soproni Teraszon

Gyerekeknek

A VOLT Fesztivál a legtöbb gyerek számára maga a Paradicsom… Ugrálók, szabadtéri játékok, palacsintás- és lángosos standok, meg persze színes emberek, és sok-sok zene várja a piciket is.
Szombaton délelőtt 10-től az MKB Klubszínpadon a Kaláka lép fel gyerekprogramjukkal, eközben a Teraszon játszóház várja a gyerkőcöket.
A 10 év alatti gyerekek felnőtt kísérővel ingyen látogathatják az eseményt.


Színház a VOLT Fesztiválon

A korábbi évek VOLT Fesztiváljaihoz hasonlóan az idei évben is izgalmas színházi programok várják a fesztivállátogatókat.

A VOLT Fesztivál történetében már-már hagyománynak számít, hogy a TÁP Színház társulata évente egy-egy nagysikerű színdarabbal lepi meg a résztvevőket. A jubileumi, 15. VOLT Fesztiválra a társulat egy egész csokor előadással készül. A TÁP Színház Fesztivál keretében négy nap alatt három nagy, és számos kisebb, egyedi előadást láthatnak a VOLT-osok. Mindemellett a színházi program keretében találkozhatunk még a Laár Pour Laár Társulattal, Badár Sándorral és a Dumaszínház több „komédiásával” is.

A korábbi évek VOLT Fesztiváljain a TÁP Színház előadásban láthattuk már többek között a nagysikerű Etchnot, a Virtuális valóságot, tavaly pedig a Minden rossz varietét, valódi sztárparádéval a színpadon.

Az Odysseia című darab Homérosz idejébe repíti a nézőket, a TÁP Színházra jellemző stílusban. A kortárs színház eszközeivel élve ezúttal is a zenéé a főszerep. A társulat színházi kísérletei bebizonyították, hogy Homérosz hexameterei tökéletesen simulnak a hip-hop ritmusokra. Az előadás ötvözi egy kimeríthetetlen gazdagságú, drámai erejű, halhatatlan irodalmi mű évezredekkel ezelőtt játszódó történetét egy olyan színházi formanyelvvel, melynek segítségével ez a korántsem könnyen befogadható mű a mai kor ízlésvilágában élő, nyitott és érzékeny néző számára érzelmileg is befogadhatóvá, átélhetővé válik. A Szexmachék című „sztoriszínház” a TÁP Színház különleges előadása. Színház, de valahogy mégsem az. Színház, mivel a szereplők jelmezt öltenek, a színpadon, díszletek közt vannak jelen, de saját történeteiket mesélik el, a közönségnek, egymásnak. A különleges hangulat megteremtésében füstölők és különböző afrodiziákumok fogyasztása segíti a szereplőket és a közönséget egyaránt. A Budapesti Katona József Színház Kamra színházában látható, nagysikerű, Keresők című előadás „csontvázverziójaként” a Keresők Sound System Talking Heads egy budapesti mesét állít színpadra. A főszereplő, András, már rögtön a történet elején különös bajba keveredik. Amikor az Eckermann kávézóban éppen felfigyel egy lányra, odalép hozzá a Szorongás Rt. ügynöke, és közli vele: hat napja van arra, hogy megmentse azt a lányt, különben az ügynök örökre boldogtalanná teszi, ha a fiú nem jár sikerrel. A Keresők valóságos budapesti helyszínein (kávéház, kisföldalatti, a város legrégebbi köztéri szobra előtti tér, magas polgári lakásbelsők) reális és szürreális jelenetek váltakoznak, filmbejátszásokkal tarkítva. A darab meghatározó motívumai a szeretet, szorongás, a véletlen szerepe, és egy másik ember teljes megismerhetőségének lehetetlensége.” (A darabban megelevenedő házibuliban hallható dinamikus dalra – Sarah Vaughan: Fever, Adam Freeland remix – a rendező, Vajdai Vilmos pár éve a VOLT Fesztiválon figyelt fel a DJ szettje során.). Ugyancsak különleges élményt ígér a VOLT Fesztiválon naponta órákon át megtalálható TÁP Színház minisátor. A sátorban a társulat néhány perces darabokat ad elő, az alkalmanként mindössze egyetlen fős közönség számára.
Vajdai Vilmos, a TÁP Színház rendezője, színésze és alapítója mindemellett DJ-ként is bemutatkozik majd: DJ Reedoo a Coldcut előtt pörgeti kedvenc lemezeit.

Tavaly nagy sikert aratott a Dumaszínház több előadása is a VOLT Fesztiválon. Az egyszemélyes show neves hazai mesterei ezúttal is színpadra lépnek a VOLT-on, és önálló műsorral érkezik az eseményre Badár Sándor is.

A fesztivál nyitónapján idén először a Laár Pour Laár Társulat is bemutatkozik a VOLT vendégeinek, méghozzá a „Best Uff” című darabot állítják színpadra.


Szolgáltatások a VOLT-on


Mellékhelyiségek, egészségügy

A VOLT fesztivál szervezői nagy figyelmet fordítanak a fesztivál szolgáltatásainak minőségére és arra, hogy a négy nap alatt az elégedett látogatók önfeledten szórakozhassanak. A látogatók tisztálkodását közel 200 tusoló és mosdó biztosítja, továbbá majd’ 200 WC áll a nagyérdemű rendelkezésére.
A Libresse jóvoltából a VOLT Fesztivál területén összesen 8 db mobil, folyamatosan tisztán, higiénikusan tartott mosdó kizárólag a VOLT hölgyvendégeit várja. Ennek köszönhetően a legnagyobb bulik közepén is ideális körülmények között intézhetik intim dolgaikat a gyengébb nem képviselői.

A kerekesszékkel érkező vendégek számára 5 db mellékhelyiséget biztosítanak a szervezők.

A látogatók biztonságát, a jegyellenőrzést, a forgalomirányítást és a programhelyszínek őrzését több mint 200 biztonsági őr látja majd el.

Az egészségügyi szolgálatot 2 mentőautó, 4 orvos, 10 ápoló és 20 egészségügyi járőr látja majd el és a fesztivál helyszínén telepített elsősegélyhely is a VOLT-osok rendelkezésére áll majd.

Világsztárok és különleges technikai igények

A VOLT Fesztiválra érkező számos világsztár technikai igényei igencsak feladták a leckét a VOLT Fesztivál szervezőinek. A Soproni Nagyszínpadon fellépő csapatok a korábbinál közel 30%-kal nagyobb méretű színpadot igényeltek. Hang- és fénytechnikában természetesen nincs kompromisszum: a fellépők kizárólag az általuk előírt világszínvonalú technikát fogadják el a fellépéseik során.
E szempontból a VOLT jól vizsgázott, hiszen az utóbbi években már ezeknek a kritériumoknak megfelelő technikai rendszerek vonultak fel a legfontosabb helyszíneken. Mennyiségi szempontból azonban ezúttal Nyugat-európai beszállítókat is segítségül kellett hívni. A Prodigy produkciójához például az eddigi hangtechnikai teljesítmény háromszorosa az előírás…

A fellépők személyesnek mondható technikai ridere természetesen titkos, azt azonban megtudtuk a szervezőktől, hogy több világsztár fellépésének követelménye, hogy a koncert ideje alatt orvosi oxigén álljon a fellépők rendelkezésére.

A fesztivál idejére 5500m2-nyi sátrat és kb. 800m2 színpadot építenek fel a szervezők. A Soproni Nagyszínpad 360m2-es melyre 180.000 watt teljesítményű hangtechikai berendezés, 80 hagyományos-, és 40 intelligens lámpa lesz telepítve.


Zöldövezet

A korábbi évekhez hasonlóan, a VOLT Fesztivál szervezői idén is részt vesznek a „ZöldÖvezet” névvel fémjelzett környezetvédelmi programban, aminek célja a fesztivál környezetterhelésének csökkentése. Ennek keretében egy teljes körű szelektív hulladékgyűjtési rendszert alkalmaznak, aminek köszönhetően a rendezvény hulladékának várhatóan 50%-a újrahasznosításra kerül. A fesztivál területén 16 darab hulladékgyűjtő sziget kerül kialakításra, ahol külön gyűjtendő a műanyag, a papír és a fém hulladék. Egyben helyet kap egy Zöld Információs Pont is, ahol a látogatók tájékozódhatnak az újrahasznosítás folyamatáról. A program kialakításában a Sziget Szervezőiroda Szolgáltatásfejlesztési Csoportja vezetésével a Hulladék Munkaszövetség vesz részt, az Öko-Pannon Kht. támogatásával.

Vendéglátás

A 2007-es VOLT Fesztiválon a vendéglátás minden igényt kielégítő ételkínálatot sorakoztat fel: kürtőskalács, hot-dog, lángos, kenyérlángos, főtt- és pattogatott-kukorica, gyümölcs és frissen facsart gyümölcslevek, pékség, gyros, falafel, pannini nostri, hekk, pizza, grillételek, palacsinta, héjában sült krumpli és a VOLT-on is lesz a Szigeten már nagy sikerrel bemutatkozott brazil édesség: a Churros!
Vegetáriánusoknak jó hír, hogy természetesen számukra is tartogatunk finomságokat!
A VOLT Fesztiválon mutatkozik be először a Macskafogó Tejbár (sztrapacska, császármorzsa, tejbegríz, tejberizs, császármorzsa, nudli, rakott palacsinta stb.)
Évek óta nagy siker a Tercia Óriásmenza széles ételkínálattal és a Soproni Terasz a VOLT központjában, ahol a VOLT Klub tagjai kedvezményesen juthatnak finom ételekhez.
14 borozó, kolbászstanddal, valamint 14 söröző várja a vendégeket!

Bicajköcsönző

A Tisza Cipő a VOLT Fesztiválon ingyenes bicajkölcsönzőt működtet. A szervezők és a Tisza arra buzdítják a VOLT-osokat, kerekezzenek egy nagyot Sopronban, fedezzék fel a várost maguknak az esti bulik előtt.

Véradás a VOLT-on

A VOLT Fesztiválon az idei évben is jelentkezik a Vöröskereszt véradó-busz. A VOLT vendégei a tavalyi évben is nagy számban adtak vért az esemény 4 napja során, erre bíztatja a Vöröskereszt most is a fesztiválozókat.

Felújítások a Lővér Kempingben

A VOLT Fesztivált megelőző hónapokban jelentős felújítási munkálatokat végeztek a VOLT Fesztivál szervezői a Lővér Kempingben annak érdekében, hogy az esemény zavartalanul működhessen. A kemping teljes csatornarendszere és szivattyúja kicserélésre került. A megfelelő áramellátás és az éjszakai közvilágítás megfelelő működtetése érdekében 30 db villanyoszlopot állítottak fel a kempingben és környékén és a kempingben található valamennyi tűzcsap kicserélésre került.
A munkálatokat a szervező cég önerőből finanszírozta.

A helyszín körbekerítésére 500db 3,5 méteres mobilkerítést állítanak fel a szervezők. A talaj tehermentesítése céljából pedig 2700m2-nyi méhsejt alakú műanyag lapot fektetnek majd le, így egy esetleges esőzés után is könnyebben megközelíthetővé, kultúráltabbá válnak a programhelyszínek.

Sopron is profitál…

A számadatok és a VOLT Fesztiválhoz kapcsolódó propaganda alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a VOLT Fesztivál mára a régió legjelentősebb és a Sziget után az ország második legnagyobb kulturális eseményévé vált.

A VOLT Fesztivál hazai reklámkampányának értéke az idei évben elérte a 250 millió forintot, amely televíziós- és rádiókampányt, közterületi médiát és sajtóhirdetéseket egyaránt tartalmaz. A reklámokban szerepel a VOLT mára mindenki számára ismertté vált szlogenje: „Mindenütt jó, de legjobb Sopron!”

A külföldi reklámkampány keretében elsősorban Ausztriában, Németországban és Szlovákiában hirdetik a VOLT Fesztivált, a Music Television és a VH1 azonban egész Európában beszámol az eseményről.

A VOLT fesztivál – és ezzel Sopron - hírét közel 150 médiumtól érkező több mint 200 újságíró viszi szerte az országba és tucatnyi újságíró a határon túlra.

A tavalyi évben 55000-en látogattak el a VOLT Fesztiválra. Az idei, a korábbiaknál jóval nagyobb sztárokat felvonultató programra a szervezők legalább 60.000 vendéget várnak.

A vendégek közül sokan a Fesztivál területén sátoroznak, a tavalyi évben azonban Sopron szinte valamennyi vendégágya elkelt a fesztivál idejére. A résztvevők összesen közel 25.000 vendégéjszakát töltöttek a városban, az olcsóbb kollégiumi szobákat és a legdrágább hoteleket is igénybe véve.

Fotó: Tóth Zsombor