CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. június 22., péntek 14:05


Sopron a hazai önkormányzatok közül az elsők között vezette be az Európai Unió környezetvédelmi hitelesítési rendszert

Sopron Városa a hazai Önkormányzatok közül az elsők között vezette be az Európai Unió környezetvédelmi vezetési a hitelesítési rendszerét

Az EMAS hálózat a fenntartható fejlődésér projekt célja, hogy kialakítson egy olyan egyszerű és költséghatékony módszert, amelynek célja, hogy a segítségével a kis és erőforráshiányos helyi önkormányzatok is be tudják vezetni az Európai unió önkéntes környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszert – hangzott el a tanácskozás zárórendezvényén.


A projekt megvalósulása révén Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala tevékenysége nyomán közvetlenül és közvetve hatással van környezetére.

A Polgármesteri Hivatal a környezetre leginkább hatással lévő egysége, a Városüzemeltetési Iroda EMAS (EMAS: Eco-Management and Audit Scheme - az Európai Unió Környezetvédelmi és Vezetési Rendszere) szerinti környezet-központú irányítási rendszere kimunkálása az ISO 9001:2000 minőségirányítási rendszerrel teljes összhangban kerül sor.

A hazánkban úttörő vállalkozás során három hazai és nyolc további európai-uniós várossal együtt egy közös program keretében cserélte ki a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait. A cél, hogy az érintettek környezettudatos magatartása tovább javuljon, hogy , a hivatal többet tegyen a környezetünkért.

Az EMAS bevezetésétől az önkormányzatok a környzetvédelmi eredménytől hosszabb távon számottevő pénzügyi megtakarítást várnak, mivel minimalizásával az energiafelhasználás csökkentésével és az erőforrások felhasználásával a költségek csökkenthetők.


Dr. Fodor Tamás polgármester a soproni tanácskozás záróelőadásán elmondta: A polgármesteri hivatalban bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A városban felszerelt mérőállomások segítségével folyamatosan mérhető a közlekedési eredetű légszennyezés. Sikeres a panelszigetelési, valamint a lakossági komposztáló és a környezeti szemléletformáló program. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a helyi környezetvédő szervezetekkel. A záró értekezlet résztvevői arra számítanak példájuk további hazai önkormányzatokat arra ösztönöz majd, hogy kiépítsék az Európai Unió környezetvédelmi és vezetési rendszerét.

A projekt résztvevői arra is számítanak, hogy Sopron, Dunaújváros, Győr, Miskolc és Sopron példája más hazai önkormányzatokat is a környezetvédelmi vezetési rendszer kiépítésére ösztönöz, ebből a célból az érintettek készek tapasztalataik átadására.
BTÉ