CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. jĂşnius 26., kedd 21:24


Németek és horvátok ünnepeltek a hét végén

Németek és horvátok ünnepeltek a hét végén

Rangos rendezvénynek számítanak a Soproni Ünnepi Hetek ideje alatt megrendezett nemzetiségi fesztiválok, nevezetesen a Német Kultúra Hete és a Horvát Napok.
A hét végén megtartott német és horvát nemzetiségi fesztivál, amelyek során Sopron Fő tere újból benépesült. A muzsika, a tánc, az énekszó, a finom borok melletti jó hangulatban, ünneppé változott a hét vége: az összetartozás, az egymásra figyelés ünnepévé.


A XII. Német Kultúra Hete és az V. Horvát Napok indításakor a Fő téren Rádonyi László frakcióvezető mondott köszöntőt, aki hangsúlyozta fontos a jövő nemzedékek számára átadni a hagyományokat, az anyanyelvet a kultúrát. A nemzetiségek kultúrája, hagyománya gazdagítja a közösséget, sajátosságainak megismerése segítik egymás jobb megértését, egyben az önbecsülést, egymás elfogadását, egymás értékeire való figyelést - fejtette ki köszöntőjében Rádonyi László.


A XII. Német Kultúra Hetének megnyitóján 560 énekes énekelte egyszerre a magyar himnuszt, majd a magyarországi németek himnuszát, ott, ahol egy nappal később a magyar himnusz már a horvátok tamburahangjának kíséretében csendült fel.

A két napos eseménysorozaton, amely a Múzeumok Éjszakája és a Kékfrankos Éjszakája rendezvénysorozathoz is kapcsolódott számos kulturális élményben volt része a Fő térre látogató, népes közönségnek. A nemzetiségek bemutatkozásának alkalmával könyvbemutató, konferencia, és templomi szertartáson való szolgálat tette teljessé a programkínálatot, amely egyértelműen a közösség egymásrafigyelését szolgálta.