CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2007. június 29., péntek 16:34


Jubiláló Sziget fesztivál

Jubiláló Sziget fesztivál

A soproniak többségét a jövő héten kezdődő VOLT Fesztivál tartja izgalomban, de a készülődés mögött már valami nagyobb szabású dolog rejtőzik: idén rendezik meg a 15. Sziget Fesztivált.

A fesztivál egyik legnagyobb újdonsága, hogy Müller Péter Sziámi a májusi hagyományos Sziget-sajtótájékoztatóra levágatta a haját, a Sziámi nem lép fel a Nagyszínpadon (sőt, csak két magyar együttes kap helyet rajta, a Tankcsapda és a Kispál és a Borz), valamint lehet venni elővételes napijegyet, és nem a tavalyi mobilszolgálató a főszponzor. Cserébe viszont megjelenik az iWIW világzenei nagyszínpad, és egy még tutibb Luminárium érkezik.

Az idén a nulladik nap egy LGT-koncerttel kezdődik, hogy aztán augusztus 7-15. között egy hétig várja a fesztiválra érkező magyar – és külföldi – turistákat. Sőt, egyre inkább a külföldi turistákat, legalábbis ami a jegyárakat illeti. Az ottalvós hetijegy (amely érvényes a nulladik napi LGT-koncertre is) 37.500 Ft-ba kerül, a hazamenős hetijegy ára 30.000 Ft, a napijegy elővételben 7.000 Ft. A két hetijegy között az a különbség, hogy az előbbivel be lehet vinni sátrat és ott lehet aludni a Sziget területén, míg ha valaki a másik hetijeggyel a kezén szundít el, akkor ki kell fizetnie a két hetijegy közötti különbözetet.

Szolgáltatások

Az idei Szigeten továbbra is a látogatók kényelmes szórakozását segítik a már megszokott szolgáltatások (mosodától a csomagmegőrzőig, gyerekmegőrzőtől a postáig). Továbbra is lehet a Szigeten bank-automatából pénz felvenni, a bejárati pénztárban bankkártyával fizetni. Lesz továbbá patika, talált tárgyak osztálya, értékmegőrző, 168 órás egészségügyi és biztonsági ügyelet, nyelvi elsősegély sátor, információs pult és számos további szolgáltatás, ami kényelmessé teszi a Szigeten eltöltött hetet. A szervezők minden lehetséges fórumon felhívják a Szigetre indulók figyelmét, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe. Ennek érdekében külön busz és hajójáratokat is indítanak, valamit kedvezményes transzferárakkal taxiszolgáltatást is igénybe vehetnek a Szigetre látogatók. Lehet majd a szigeten kerékpárt bérelni illetve lesz kerékpár megőrző, ahol kisebb javításokat is végeznek igény szerint. A Szigeten, a már megszokott információs pult mellett, idén már mozgó információsok és megújult információs táblák segítik az eligazodást. Tovább bővül a közvilágítás is.

A vendéglátás terén a tavaly előtt debütált és bevált vendéglátó blokkok idén is megmaradnak, így lesz minden, ami szemszájnak ingere: kürtőskalácstól az aszaltgyümölcsig.. A nemzetek konyhája változatos világát idén már a mexikói konyha, brazil édesség, olasz tésztázó és tradícionális „ősi” magyar konyha is színesíti és idén ismét lesz a Szigeten tejbár is.

Koncertek

A Nagyszínpadon fellép többek közt norvég Kaizers Orchestra: a szextett az elmúlt időben hamar Európa-hírű attrakcióvá vált elementáris erejű műsorával, mely olyan természetességgel vegyíti a kelet- és észak-európai népzenei hagyományokat a rockzenével, hogy 2001-es Ompa Til du Dör című lemezükért rögtön kijárt a norvég Grammy-díj. A Kaizers Orchestrához fűződik a legnagyobb példányszámban elkelt norvég nyelvű lemezek sora, bizonyítván a pop nyelve univerzális.

A The Good The Bad and The Queen a 2007-es év legnagyobb zenei szenzációja, a Blur-főnök és Gorillaz-agytröszt Damon Albarn új projektje - egész egyszerűen egy szupergrupp. A Jó, a Rossz és Királynő zenei ajánlata a multikulti-tagsághoz hasonlóan színes, afféle zenés tudósítás Nyugat-Londonból: klasszikus brit dalszerzői hagyományok, a Kinks- és David Bowie-ízek, reggae, dub, afrobeat, gitárpop, elektronika. Egy régi adósságot törleszt a Sziget: 2007 sztárfellépője az évek óta várt, ám aktualitását sosem vesztett Chemical Brothers. De itt lesz még a Pink, a Madness, Muka, valamint visszatérőként lép fel a Szigeten a brit house-pop alapzenekara a Faithless. (2005-ben jártak legutoljára nálunk).

Világzene

Napjaink egyik „legütősebb” ütőegyüttese, a japán Gocoo először jár Magyarországon, ünnepélyes és felkavaró nyitást ígérve a Világzenei Nagyszínpad programjának. Hiszen ami a „ritmusok akrobatáitól” hallható-látható, az a „tradicionális taiko-dobolás és a földrengés”, a „végítélet és a megtisztulás” erejével hat, s a tradicionális kultúrák, a pop-rock és a technó rajongói számára egyaránt népszerű. De mellettük még sokan fellépnek majd az IWIW Világzenei Nagyszínpadon, például a 2000 óta rendszeresen szereplő Besh o droM együttes is.

Kultúra

De nem csak koncertek, hanem a kultúra is szerepet kap a 15. fesztivál életében, a felkelő nap országából is érkeznek táncosok. Leni-Basso az egyik leghíresebb japán kortárs tánc társulat, akik Akiko Kitamura vezetésével működnek 1994 óta. Ghostly Round című koreográfiájukkal érkeznek. Hiroaki Umeda, a másik fellépő Japánból egy saját maga által készített koreográfiát az Accumulated Layout című szólóját hozza a Szigetre. Távol-keleti fellépők sora még folytatódik a dél-koreai Kyung-eun Lee és társulata, a Lee K. Dance szereplésével, akik két darabjukat a Between és a The Spring Dream címűt mutatják be egy este keretén belül.
A flamenco műfajának világhírű művelői, az Eva Yerbabuena Balett Flamenco társulat is vendége lesz a Sziget színházi helyszínének, akik először járnak Magyarországon. Eva című produkciójukkal New Yorktól Londonig nagyon sok helyen arattak osztatlan sikert.

Utcaszínház

Immár négy éve, hogy Európa legkáprázatosabb utcaszínházi produkciói lépnek fel a Szigeten, az egyik legjelentősebb helyszínné varázsolva a Nagy Utcaszínházak területét. A műfaj a nevében hordozza legjellemzőbb tulajdonságát: a produkciókat kifejezetten utcára, térre, a szabad ég alá tervezték, kihasználva a hely speciális természeti és építészeti adottságait.
Idén a Sziget Európa egyik leghatalmasabb előadását látja vendégül, öt estén keresztül. A tavalyról már jól ismert francia Transe Express ismét a Hajógyári-szigeten lép fel a "Lusta Királyok" című szuperprodukciójával. A franciák sajátossága, hogy "égi szerkezeteket" fejlesztenek immár 15 éve, megteremtve ezzel az "égi művészetet" az utcaszínházon belül. Az elmúlt évben már láthattuk az óriás szélcsengőjüket, amin 6 zenész és egy énekesnő lógott 30 méterrel a nézők felett, meg-megérintve néha őket. Idén is hasonló magasságban gondolkodhatunk, hiszen egy óriásra nőtt fával érkeznek a Szigetre. Ez a fémszerkezetű fa a városok nagy tereinek központját jelképezi, ahol a vásárnapi vásárokat tartják, ahol éppúgy, mint a középkorban, a jelen embere is szívesen találkozik barátaival, vagy messziről érkezett zenészekkel... és királyokkal. A "királyok fája" felemelkedik és kiderül, hogy a királyi jelmezek alatt nem csak a népeiket bámuló lusta királyok rejtőznek, hanem akrobaták is.

Ez csak kis részlet abból a sok mindenből, ami augusztusban vár majd a Sziget látogatóira. S ahogy az előző évek során olvasóink megszokhatták, idén is a helyszínről jelentkezünk.

Bacsárdi László