CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. jĂşnius 30., szombat 17:45


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 28.

Folyamatosan, egyenletes egyedszámban rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke. A fogott egyedszám általában 1-10 db/nap (Présház, Kogl). Rajzásdinamikája nem mutat rajzáscsúcsot. A Virágvölgyben már egy hete 120 db-ot meghaladó a napi fogás. Aki még nem tette, mielöbb juttasson ki egy erős tojásölő készítményt (Alsystin, Nomolt, Insegar stb ), hogy a már vegyszerrel borított felületre történjen a tojásrakás. A többi területen elég a rothadékony fehér fajták és a zweigeltek kezelése a jövő héten vagy most a hétvégén. Az alacsony rajzásintenzitás miatt a rothadásra nem hajlamos fajtáknál elhagyható a második kezelés.

A borvidéken már minden dűlőben lehet találni egy-egy lisztharmatfertőzött bogyót. Erősebb a fertőzöttség a tavaly is károsított ültetvényekben, a leromlott kondíciójú, később kötött tőkéken. Különösen erős a fertőzés a Dudleszben. Nem csak a GDC-ben, hanem a környék alacsonykordonos (példásan zöldmunkázott) ültetvényeiben is. Itt a fertőzés már a teljes termést veszélyezteti. Zsebők Krisztián szervez egy egész táblára terjedő kénporozást a jövő hét elején, nála jelentkezhet, aki kéri a „tűzoltó kezelést“(0620/9783744). A Borvidék többi részén normál növényvédelem mellett a lisztharmat nem fenyeget termésveszteséggel. Ki kell juttatni az azol, illetve strobilurin - blokk 4. fordulóját is, teljes adag kénnel kiegészítve, mert a bogyóhéjon a hatóanyag-felszívódás hatékonysága romlik, a strobilurinoknak pedig csak megelőző hatásuk van. A lisztharmatbevonat vízlepergető hatású, ezért nagyobb lémennyiséggel, tapadószer adagolásával kell kezelni a kialakult fertőzéseket 10-12 napos fordulók tartásával.

A száraz időjárás dacára is előfordul itt-ott peronoszpóra-fertőzés a hónaljhajtásokon, továbbra védelmet kell biztosítanunk a lombozatnak valami kontakt szerrel (réz vagy rézpótló).

Az intenzív hajtás és bogyónövekedés tápanyagfedezetét továbbra is lombtrágyákkal kell biztosítanunk az aszály miatt.

A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen felszívódó azol (Falcon, Flamenco stb.), illetve a Rally Q és kén (6-8 ezrelék) + folpet (Buvicid F, Folpan) ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja + a fenti rovarölők egyike. A strobilurinok (Cabrio, Eclair) mellé nem kell peronoszpóra elleni partner, de kén igen! Komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t 5-8 ezrelékes koncentrációban, áztató lémennyiséggel, akár kénnel együtt is!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795