CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. július 01., vasárnap 16:46


XIII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál

XIII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál

A jubiláló 50. SÜH egyik rangos eseménye, a XIII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál, amely napon Sopron a magyar fúvószene fővárosává válik. Az esemény kezdő dallamai, a résztvevő fúvósok közös előadásában dr. Fodor Tamás karmesterpálcájának intésére csendültek fel a Fő téren.

2007. 07. 01.

Két fúvószenekar is működik a városban, ezúttal a 45 éves Soproni Juventus Koncertfúvószenekar fogadta a Sopronba érkező ausztriai, szlovák, és hazai zenekarokat, együtteseket.


A rangos eseményt dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte, aki elmondta: A város zenei életében mindig rangos helyet foglaltak el a fúvószenészek, -zenekarok.


Történeti áttekintésében Sopron polgármestere szólt arról, hogy a mohácsi vész után Budáról Sopronba menekülő udvari toronyzenészek várostorony-béli szolgálata óta hangzottak fel fúvósmelódiák, kürtjelek.



Sopron polgármestere a nagy elődökről is megemlekézett, azokról, akiknek köszönhető, hogy városunkban szól a fúvószene: Tarján Jánosról, aki a Juventus Koncertfúvószenekar jogelődjének, a Fenyő téri úttörőzenekarnak alapító karnagya volt; Sziklai Adolfról, aki a városi fúvószenekar alapító karnagyaként ismert; Maros Ernőről, aki az erkölcsi elődnek számító leventezenekarnak volt a vezetője, továbbá a prágai születésű Anton Rosenkranzról, aki a 76-os gyalogezred zenekarát vezette, és Sopron és Burgenland nem hivatalos „második” himnuszának a 76-os gyalogezred indulójának szerzője.

A sikeres rendezvény Sopron rangjához, nemzetközi ismertségéhez és vonzerejéhez ad hozzá.


(cyberpress.hu)