CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2007. július 02., hétfő 21:17


Kránitznak most minden lehetősége megvan a lobbira

Kránitznak most minden lehetősége megvan a lobbira

Dr. Simon István alpolgármester július 2-án tartott sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy Kránitz László (MSZP) felajánlotta jó szándékú segítségét Sopron ügyében, azokon a területeken, amelyek a kormányhoz kötődnek, nevezetesen a soproni fejlesztési projektek kormányzati támogatásának kijárását, kilobbizását.

Dr. Simon István emlékeztetett: ,,Kránitz eddig jó szándékúan és együttműködve megszavazta a parlamentben azokat a megszorító intézkedéseket, amelyekkel minden egyes magyar átlagos család zsebéből havi 20 ezer forintot vett ki a kormány, a Gyurcsány-csomag formájában.



- Jószándékúan megszavazta azokat a törvényeket, amelyekkel az egészségügyet szétverték. Megszavazta a vizitdíjat, az ápolási díjat, a patika liberalizációt, több ezer orvos és egészségügyi dolgozó földönfutóvá tételét. Továbbá megszavazta a megemelt áram- és gázdíjat, a pedagógusok óraszám emelését, több ezer pedagógus elbocsátását.

- Korábbi ciklusban jószándékúan, pénzért adott politikai tanácsokat a soproni városvezetésnek, mely csúfosan leszerepelt – fogalmazott az alpolgármester.

Dr. Simon István arra is emlékeztetett, hogy lényegében 12 milliárd forint önkormányzati adóssághoz ,,segítette hozzá” az úgynevezett ,,kormányzati lobbival” Sopront.

- A vásárlási utalványos történetből is látszott a segíteni akarás. A legutóbbi választások azt mutatták, hogy a soproniaknak elegük volt az ilyen jószándékú segítségből – mondta dr. Simon István..

Ugyanakkor kijelentette: a politikusok nem kérdőjelezik meg a jószándékát és a segíteni akarását a fejlesztési pályázatok ügyében, amelyekben jelenleg ,,a kormány térfelén van a labda, mert Sopron beadta a projektjeit.”

- Ha valóban tud és akar segíteni, akkor Kránitz Lászlónak most megvan a lehetősége arra; de természetesen nem a sajtóban való üzengetéssel, hanem sokkal inkább a kormánynál.

A miniszterelnöknél kifejtett lobbitevékenysége sokat segítene a soproni szocialisták megítélésén is. Jó lenne, ha a vasúti felüljáró, a hulladék- fejlesztés, a belvárosi rehabilitáció megkapná a pozitív kormánydöntést.

- Ehhez nem kell a soproni Fidesz, de ha akarja, akkor szívesen mi is ott leszünk azon a sajtón, ahol a miniszterelnökkel együtt most júliusban bejelentik a soproni projektek támogatását. Ez lenne a segítség, a többi csak politikai handabandázás – fogalmazott dr. Simon István alpolgármester.