CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. július 05., csütörtök 18:58


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 5.

Lassan lecseng a második tarka szőlőmoly nemzedékének rajzása. Nem alakult ki rajzáscsúcs, de csökkenőben a fogott egyedszám. Aki még nem tette, most védekezzen a molyok ellen. A lárvaölő készítmények közül válasszanak, mert megkezdődött a lárvakelés. A a rothadékony fajtákat az elhúzódó rajzás miatt kétszer kell permetezni, ha az első kezelés hatása nem lesz 100 %-os. Az alacsony rajzásintenzitás miatt a rothadásra nem hajlamos fajtáknál valószínűleg elég lesz egy kezelés.

A borvidéken minden dűlőben lehet találni lisztharmatfertőzött bogyót, de normál növényvédelem mellett már nem tud elhatalmasodni a fertőzés. A Dudleszben sajnos fokozódik a kártétel, - a teljes termést veszélyezteti. Nem csak a GDC-ben, hanem a környék alacsonykordonos (példásan zöldmunkázott) ültetvényeiben is. A felszívódó hatóanyagok kialakult fertőzés kezelésére nem alkalmasak, csak a kontakt kén és a Karathane pusztítja el a gombatelepeket. Ezek pusztító hatása pillanatnyi, ezért 4-5 naponta kell ismételni a védekezéseket zsendülésig, folyamatosan nyomás alatt tartva a kórokozót.

Az itt-ott előforduló peronoszpóra-foltok kezelésére használjunk valami kontakt szert (rezet vagy rézpótlót), és zöldmunkázzuk le a fertőzött hónaljhajtásokat.

Az intenzív hajtás és bogyónövekedés tápanyagfedezetét továbbra is lombtrágyákkal (kálium-tartalom!) kell biztosítanunk az aszály miatt.


A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen a felszívódó azoloknál (Falcon, Flamenco, Topas, stb.) a bogyón megkötődő, esőálló kontakt strobilurinok kénnel kiegészítve ilyen bogyófejlettségnél hatékonyabbak és kihasználhatjuk a botritisz elleni mellékhatásukat is. Peronoszpóra ellen magukban is hatékonyak. A molyok ellen Alsystin, Runner, Lufox, Avaunt az előírt hektárdózisban. (Nem koncentrációban!) Komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t 5 ezrelékes koncentrációban, 6 ezrelék kénnel együtt 4-5 napos fordulókkal 3-4-szer!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795