CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2007. július 05., csütörtök 22:54


Francia utcabál és kirakodóvásár - Sopron is jelen lesz

Francia utcabál és kirakodóvásár
Sopron is jelen lesz

A Francia Intézet idén rendhagyó módon kétnapos utcabált rendez a Bem rakparton. A július 14-e déltől 15-e estig tartó mulatság ebben az évben a francia és magyar tájegységek kirakodóvásárával egészül ki.

Az évfordulók tekintetében az idei fesztivál nemcsak az 1789. július 14-i nagy forradalmi napot ünnepli, hanem a Francia Intézet fennállásának 60. évfordulóját is. A szervezésben közreműködik a Francia Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége a Francia Gazdasági Év Magyarországon nyitóeseményének tekintve a rendezvényt.

A Francia Intézet melletti Duna-partra látogatók két napon keresztül egy igazi francia piac szín-, illat-, és ízforgatagában találják majd magukat, ahol a változatos francia és magyar régiók sajtjaiból, boraiból, gasztronómiai különlegességeiből, népművészeti- és dísztárgyaiból válogathatnak. Eközben Bretagne-ból és Korzika szigetéről érkező együttesek tartanak népzenei és táncbemutatót, valamint francia gólyalábasok és magyar zenészek szórakoztatják a közönséget.

A szombat este csúcspontja a már hagyományossá vált dunai tűzijáték, amelyet a párizsi Les Ouiches nevű rezesbanda táncra perdítő zenéje kísér végig. A kifulladásig tartó bált a budapesti éjszakákból jól ismert Dj Superman zárja.

Az éjfélig tartó « Bem rakparty » tovább gyűrűzik majd a Gödör Klubba, ahol a szervezők Dj Tagadával várják a balkáni ritmusok kedvelőit!

A kirakodóvásár résztvevői 

A francia és magyar tájegységek kirakodóvására 48 standján egyenesen Franciaországból érkezett, illetve Magyarországon már jelenlévő francia vállalatok, magyar régiók és városok, valamint a gasztronómia jeles képviselő várják két teljes napon keresztül a látogatókat.

Franciaország régiói változatosabbnál változatosabb termékeket kínálnak.

A Languedoc-Roussillon régió képviselői többek között zsírban eltett libamájjal, kacsahúsos cassoulet-vel, citromos rákkrémmel, lazacmártással, bikahúsos raguval csábítják a látogatókat, de árulnak majd diós, mogyorós és szőlőmagos olajokat és borokat is.

A dél-francia ízvilágot a friss, ízesített olajbogyók, a különféle, mustár helyett használatos bor- és sörzselék, a fehérborban és muskotályban eltett sült gyümölcsök, valamint pástétomkülönlegességek idézik majd fel a budapestieknek.

Libourne-t és a bordeaux-i borvidéket egy igazi családi bortermelői vállalkozás, a Château Gayon képviseli Merlot Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sauvignon és Sévillon fajtájú szőlőből készített remek vörös, fehér és rosé boraival.

Champagne-Ardenne-ből érkezik a Francia Gazdasági Év Magyarországon hivatalos pezsgője, a Sanger ; a régiót egy regionális és egy kistérségi turisztikai hivatal is képviseli, valamint lesznek készételek, vadpástétomok és lekvárok.

Az észak-franciaországi Art de Lys (Nord-Pas de Calais) különleges minőségű, a francia kastélyok hangulatát felidéző faliszőnyegekkel, párnahuzatokkal és egyéb lakásdekorációs textiltermékekkel várja az érdeklődőket.

A kirakodóvásár látogatói találhatnak a standokon tradicionális elzászi ecetkülönlegességeket (tárkonyos, diós borecet, citromleveles-mézes ecet), valamint lotaringiai felvágottakat, sózott húsokat és hidegkonyhai készítményeket is.

Az ínyenc Dordogne megyeiek hámozott bio gesztenyével, a világon egyedülálló vákumfóliázott, konyhakész (hámozott, főtt) szelídgesztenyével, valamint száraz és füstölt sonkákkal, kolbászokkal, készételekkel, pástétomokkal és kacsamájjal kedveskednek a vásározóknak.

A Magyarországon már jelenlévő francia vállalatok és francia termékek forgalmazói között megtaláljuk majd a Tokaj Hét Szőlő pincészetet, az IFDT borait, a Vinotech kiadványait, a T. Nagy Tamás által forgalmazott sajtokat és pékárukat, a Siclari olajbogyóit és a marseille-i szappanokat, Gérard Ravel korzikai élelmiszereit és borait, valamint a L’Occitane provence-i natúrkozmetikai cikkeit.

A magyar tájegységek és városok közül Zala megyét Venczelné Danyi Judit gyöngyfűző és Molnárné Riskó Erzsébet babakészítő képviseli, Mórahalom frissen csomagolt gyümölcsöt, zöldséget, Bács-Kiskun megye bio élelmiszert, italt (zöldségkrémeket, mézet, aszalt gyümölcsöket), Sopron és a Dél-Dunántúl bort árusít, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népművészeti mesterek (fazekas, csuhéfonó, fafaragó) pedig bemutatót tartanak. A budapesti Várfok Galéria nyomatokkal, katalógusokkal, Szentendre, Hajdú-Bihar megye, Debrecen és Jászapáti turisztikai és kulturális kiadványokkal, szóróanyagokkal várják a látogatókat.

A gasztronómia és a borok hívei a Le jardin de Paris, a Chez Daniel, a Gundel, az Odie-Savour, a Kafana, a La Petite Française, a Café Vian, a Tapas, Gérard Sirito és a La Galette éttermek standjain hódolhatnak szenvedélyüknek.

Az Utcabál francia és magyar fellépői 

AKT Színház (sanzon)
Cabaret Medrano (kávéházi zene)
Canarro (kávéházi zene)
Fellegi Balázs és a Jacques Brel emlékzenekar (Brel-dalok)
Francia gólyalábasok (Remue-Ménage Társulat)
Les Ouiches (fanfárzene)
Nocoïcmus (french fusion)
NSZK (ska)
Vitalba (korzikai a capella népdalok)
War’l Leur (bretagne-i népzene)
Zamique groupe (latin jazz)
Váradi Eszter Sára (Piaf sanzonok)