CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. július 05., csütörtök 23:33


Győr-Moson-Sopron Megye legjobb vörös és fehér bora 2007-ben - A legjobb vörösbor: Princzes Ferenc és családja bora

Győr-Moson-Sopron Megye legjobb vörös és fehér bora 2007-ben

Firtl Mátyás: ,,A jó bor a hírnevünket, kultúránkat viszi a világba, mint ahogyan a helyben kínált jó bor, mintegy kézenfogva az idegent mutatja be a tájat, a történelmet, a bort és a gazdáját.”

Győr-Moson-Sopron Megye legjobb vörösbora 2007 címet: Princzes Ferenc és családja nyerte a 2003-as évjáratú Cabernet Sauvignon borával, a megye legjobb fehérbora 2007 címet dr. Vaszari László nyerte a 2003-as évjáratú Chardonnay borával.

Különdíjakat is osztottak a megyei borversenyen: a Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara díját nyerte: Vincellér MPS KKT, 2002-es évjáratú Cabernet Sauvignon bora, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a: Pannonhalmi Borház Kft 2006-os évjáratú Rajnai Rizling bora, az ITDH különdíját a Németh Borház Kft Pannonhalma 2006-os évjáratú királyleányka bora kapta.


Szakmai program

A 2007. évi, Pannonhalmán megrendezett megyei borversenyre 110 féle bort neveztek be. A verseny délelőttjén a Szent Márton étteremben 18 bíráló kóstolta, értékelte és rangsorolta a nemes nedűket. Délután szakmai fórumot tartottak a Főapátságban.

A szőlészet és borászat aktuális kérdései címmel szervezett program kezdetén dr. Várszegi Asztrik főapát és Bagó Ferenc polgármester köszöntöte a megjelenteket, majd Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.

Győr-Moson-Sopron megyében a két borvidék – a pannonhalmi és a soproni – termelési kapacitása és marketingje önmagában is igen jelentős, de a megye gazdaságfejlesztése és idegenforgalma szempontjából is nagy lehetőséget jelent. - mondta Firtl Mátyás. Azon túl, hogy a szőlészet és a borászat mára már külön tudományág, szigorúan vett szakmai kérdés, technológiai eljárások sorozata, mégis a kultúránk elemeként több, mint megszerezhető és pontosan betartható szakmai ismeretek halmaza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bor számos írót, költőt, gondolkodót ihletett meg - tette hozzá. Ezért Hamvas Bélának egy gondolatát is idézte: "Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk." – írja Hamvas Béla.

A megyei alelnök utalt arra is, hogy a pannonhalmi és a soproni borok számos országos és a nemzetközi megmérettetéseken is kiváló helyezéseket érnek el.

A fórumon Egy kis bortörténelem címmel dr. Csoma Zsigmond, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója adott bortörténeti áttekintést, ezt követően az aktuális borhelyzetről hangzott el általános értékelés (dr. Urbán András szaktanácsadó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa), majd a szőlészeknek és borászoknak növényvédelmi szakemberek attak hasznos tanácsokat.

(cyberpress)