CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2007. július 08., vasárnap 11:30


Kiválasztották a világ újabb hét csodáját

Kiválasztották a világ újabb hét csodáját

A kínai Nagy Fal, a jordániai Petra romváros, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichén Itzá, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal lett a modern világ hét csodája - jelentették be szombat este a lisszaboni Luz stadionban tartott ünnepségen.

Az újkori hét világcsodát mintegy 100 millió, interneten és mobiltelefonon január óta leadott szavazat alapján választották ki a világ 21 műemléke közül.

A hét új világcsoda kiválasztását Bernard Weber svájci üzletember és filmproducer kezdeményezte azzal a céllal, hogy kiegészítsék az ókori világ hét csodájának listáját. Ezen az epheszoszi Artemis-templom, Szemirámisz babiloni függőkertje, Mauszólosz síremléke, a halikarnasszoszi Mauszóleion, a rhodoszi Kolosszus, az alexandriai világítótorony, az olimpiai Zeusz-szobor és a gízai nagy piramis szerepelt. Közülük napjainkig csak Kheopsz piramisa maradt fenn. Az ókori világ hét csodáját a hagyomány szerint először egy ókori görög író Antipatrosz vette lajstromba.

Nagy Fal

A Kínai Birodalom jelképének számító Nagy Fal építése több mint 2000 éve kezdődött meg. Minden bizonnyal a világ leghosszabb emlékműve. Az UNESCO 1986-ban vette fel a világörökség listájára.

Petra

Petra romváros Jordánia fővárosától, Ammántól mintegy 200 kilométerre délre található, szintén a világörökség része. Számos templomát, fürdőjét és sírját a homokkő sziklába vésték.

Megváltó Krisztus szobra

A Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe. Öt évi munka után 75 évvel ezelőtt állították fel a 710 méter magas Rio de Janeiro-i Corcovado-hegyen. Rio leglátogatottabb műemléke: évente 1,8 millió turista keresi fel.

Machu Picchu

Az Andokban, az Urubamba folyó völgyében található Machu Picchu inka romváros Peru fő idegenforgalmi nevezetessége. A XV. században építették Pachacutec inka császár idejében. Machu Picchu feltehetően zarándokhely és csillagvizsgáló volt. Naponta több mint kétezren látogatják a UNESCO által 1983-ben világörökséggé nyilvánított "elveszett" várost.

Chichén Itzá

A mexikói Chichén Itzá maja-tolték romvárost Kr. után 500 körül építették a Yucatán-félsziget északi részén. Legjelentősebb épületei az 54 méter magas piramis, egy csillagvizsgáló és a Yucatán-félszigetnek a toltékok általi meghódításának emléket állító Harcosok Temploma.

Colosse

um Az "Örök Város" jelképének számító Colosseumot mintegy kétezer éve építették, a Kr. utáni első században. Építését Vespasianus császár uralkodása alatt kezdték meg és Titus idején fejezték be. A mintegy 50 ezer néző befogadására alkalmas építmény Róma legnagyobb amfiteátruma volt.

Tádzs Mahal

A szintén a világörökség listáján szereplő Tádzs Mahalt az indiai Agrában Sáhdzsahán nagymogul építette a XVII. században szeretett felesége, Mumtaz Mahal mauzóleumául, aki 14. gyermeke szülésekor vesztette életét. A várostól északra található fehér márvány épület messze India leglátogatottabb nevezetessége. Évente több mint hárommillióan keresik fel.

(MTI-gondola.hu)