CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. július 12., csütörtök 07:40


„Családbarát önkormányzat' - díjat kapott Sopron

„Családbarát önkormányzat" - díjat kapott Sopron

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének „Családbarát önkormányzat" címét idén hat településnek ítélték oda, köztük Sopron is a díjazottak között van.

Sopron a helyi tömegközlekedésben ad jelentős kedvezményt a kisgyermekeket nevelő családoknak – az országos elismerést, többek között ezért kapta a város.
Ugyanis, amint az köztudott, a soproni képviselő-testület döntése szerint, ahol háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelnek, ott az egyik szülő vagy törvényes képviselő ingyen utazhat a helyi autóbuszokon

Dr. Simon István soproni alpolgármester az díjátadó ünnepséget követően hosszasan sorolta, milyen támogatásokban részesítik a helyi családokat – túl a közlekedési kedvezményeken. Eközben lényeges gondolatot fogalmazott meg: a települések – legyen szó városról vagy faluról – jövőjének záloga a közösségekben és a családokban rejlik, ha őket nem segítik, elveszhetnek. Idevágó jelszava is van persze az egyesületnek: a nagycsalád nem probléma, hanem megoldás. Ezt a most kitüntetett településeknek nem kell magyarázni.


A népesedés világnapján Sopron mellett még öt településnek ítélték oda a „Családbarát önkormányzat" címet. Ezek között három megyei van: Sopron mellett Fertőszéplak és Tápszentmiklós (a Csongrád megyei Mártéllyal) az iskolamentő akcióért kapott elismerést; Szolnok ugyancsak a helyi tömegközlekedésben ad jelentős kedvezményt a kisgyermekeket nevelő családoknak, továbbá Zalaegerszeg a megyeszékhelyen bevezetett szociális csomagért szerepelt a kitüntetettek között.


A kitüntetésről
A „Családbarát önkormányzat" címet három éve alapította a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Eddig mindig csak két kitüntetettje volt a címnek, idén azonban 20 éves az egyesület, így a díjazottak számát is emelték. Változás az is az elmúlt évekhez képest, hogy nem a helyi egyesületek ajánlása kellett a nevezéshez, hanem a NOE elnöksége maga válogatott a sajtóhírekből és kezdeményezésekből – s így nevezte meg a győzteseket.