CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. július 16., hétfő 10:37


Nemzetiségi Fesztivál - ötödik alkalommal

Nemzetiségi Fesztivál - ötödik alkalommal

Legyenek büszkék értékeikre, ápolják azokat, és adják át a jövő nemzedékének – mondta Rádonyi László önkormányzati képviselő az ötödik alkalommal megrendezett Nemzetiségi Fesztivál ünnepélyes megnyitóján szombaton a soproni Fő téren.

- A nemzeti és etnikai kisebbségek nyelve, tárgyi és szellemi kultúrája, történelmi hagyományai, valamint a kisebbségi létükkel összefüggő más sajátosságaik egyéni és közösségi önazonosságuk része. Mindezek különleges értékek, megőrzésük, ápolásuk és gyarapításuk nemcsak a nemzeti és etnikai kisebbségek alapvető joga, de a magyar nemzet, végső soron pedig az államok és nemzetek közösségének érdeke is – fejtette ki a képviselő, aki elmondta: ő maga is horvát származású.

Elsőként, mintegy a jó alaphangulatot megteremtve, a Táborfalvi Népzenei Együttes lépett fel Pirinyi József vezetésével. A Bolgár Kisebbségi Önkormányzat műsorát a Martenica Néptáncegyüttes mutatta be. A Kónyai Gipsy Band a Cigány Kisebbségi Önkormányzat meghívottjaként nyújtott maradandó élményt a nézőknek; a horvát néphagyományokat az Országos Tambura és Tánctábor résztvevőinek tamburazenéje idézte a Fő térre. A Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívottjaként a Die Waschludter Johan’s Kapelle muzsikája derítette jó kedvre a közönséget, akik a színes és gazdag műsor ideje alatt a horvátok helyben sütött malacsültjét, a németek babstercét is megkóstolhatták, finom soproni borral leöblítve a jó falatokat.

Képriport







(cyberpress.hu)