CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. július 19., csütörtök 20:30


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. július 19.

Szaharai viszonyok jellemezték a múlt hetet: 25 0C heti átlaghőmérséklet, 39,2 0C mért maximumhőmérséklet... Zsendülni kezdett a Kékfrankos, pár nappal a 2000-es megfigyelés elött. Ha a fejlődés üteme töretlen marad, Szeptember elejére szüretelhető lesz a Kékfrankos, tehát július végén zárul az idei növényvédelmi szezon. A Hardon most lemérhető az alkalmazott technológiák lisztharmat elleni hatékonysága – illetve gyengesége: egymás mellett egészséges és erősen fertőzött parcellák is vannak.
Amíg ilyen intenzív a napsugárzás és magas a hőmérséklet, inkább ne csináljunk semmit a szőlőben. Az árnyékban fejlődött, fényre most kikerülő bogyók napégést szenvednek, ezért csak a szőlősor napvédettebb oldalán zöldmunkázzunk, csonkázzuk a hajtásvégeket, de ne most bontsuk ki a fürtöket! A hőmérséklet éjszaka sem esik 25 0C alá, ezért a permetezés is nagyon rizikós: a finom permet elpárolog mielőtt a levélre érne, a kontakt szerek betöményednek a vízcseppben és megperzselik a növényt.
Csak egy-egy helyen van olyan veszélyhelyzet, ami indokolná a permetezést: a lisztharmatfertőzött gócok, és ahol lekésték a molyok elleni védekezést, és a lárvák már berágtak a bogyókba. Lassan már a zárópermetezés időzítésén kell gondolkodnunk: a szüret elött kb 4 héttel kell elvégeznünk az utólsó rezes-kénes esetleg botriticides permetezést(a rothadékony fajtákra, pl. Chardonnay, Sauvignon, KPV)nehogy a szermaradékok megzavarják az erjedést.
Zajlik a levélatkák rajzása, úgyhogy aki nyári kezelést tervezett, most juttasson ki atkaölő szert.

A védekezési javaslat a hétre:

Zárópermetezéshez hagyományosan rézkészítményeket ( Champion, Cuproxate, Nordox, Kocide, stb.) használunk, mert a réz hatása tartósabb, és élettanilag is kedvezően hat a vesszőérésre, a sejtfalak szerkezetére, zárja a bogyóhéj sérüléseit. A lisztharmat-áttelelőképletek képződése megkezdődött, ezek számát csökkenthetjük valamennyire a kénkészítmények alkalmazásával.

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795