CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2007. július 26., csütörtök 12:05


EFOTT-olunk

EFOTT-olunk
EFOTT 2007
2007. július 25., szerda

Elkezdődött az idei, immár a 32. EFOTT Fesztivál. A helyszín Debrecen, Vekeri-tó...

Nulladik nap

A szervezésen látszik, hogy minden évben más-más helyszínen és más rendezői gárdával kerül megrendezésre ez az ifjúsági fesztivál. Idén a szokásos hiányosságok mellé nekünk kicsit zavaró volt, hogy az első nap estéjén is még sok helyen láthattunk teherautókat, a helyszíneket építő munkásokat, pedig a hivatalos honlap szerint már hétfőn minden készen állt.

Autóval közelítettük meg az EFOTT helyszínét: van egy hatalmas parkoló, fizetős, de ha délután négy óra előtt jössz be, akkor ingyenes. A főbejárat a parkoló (és a fesztivál) másik felén van, így nekünk át kellett mennünk a rendezvény egész területén, ahhoz, hogy felvehessük a sajtójegyünket.
A biztonsági őrök megint "kitettek" magukért, látszólag mindeféle logika nélkül vettek el különböző tárgyakat embrektől: parfüm, öv stb., de a vízipisztolyt be lehet hozni. :)

A sátorhelyek hamar megteltek, aki később érkezett és nem foglaltak neki a barátai helyet, az a fizetős kempingbe került, ami 2000 Ft/fő a hétre.
Sátorállítás és a szakadó eső után elindultunk felfedezni a helyszínt: a sajtó sátort 3-4 ember megkérdezése után se sikerült megtalálni, majd kiderült, hogy azért, mert gyakorlatilag nincs is. A Vodafone Internet sátorban 2 gép áll a média rendelkezésére.

Nulladik nap lévén csak egy színpad üzemelt, itt a két legismertebb fellépő a Pál utcai fiúk és a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag volt.

Első nap

Reggeli zuhany. Az Ifjúsági tábor tusolói előtt hatalmas a sor, benn pedig még zuhanyfüggönyök sincsenek, ezért átsétálunk a szomszédos kempingbe, a sor itt is megvan, de legalább kicsit jobbak a körülmények.
A reggeli kávé után felkerekedünk, hogy meghallgassuk a kötetlen beszélgetést a HÖOK sátorban Aáry Tamás Lajossal, az Oktatási Jogok Biztosával. A műsorfüzetben a kezdésnek megjelölt 11 órakor a sátorban csak néhány grafológus ücsürgött, de lényegében még fél 1kor is csak lézengtek a fesztiválozók. Később kiderült, hogy már egy ideje ott ül köztünk a a politikus úr, de erről senki nem szólt senkinek, így tudtunkkal összesen egy (!!) ember beszélgetett vele.


Ez volt a "Sajtó" sátor - újságokon kivül más infót nem leltünk itt


Fesztiválozók kerülgetik a teherautót - még az első nap végén is épültek a helyszínek

A délutánt a Vekeri-tón lévő kis sziget felfedezésvel töltöttük, megnéztük a civil falut, vízipipáztunk a BME sátorban, figyeltük, ahogy tovább építik a maradék helyszíneket.
16:30-kor a Nagyszínpad műsorát a Black out nyitotta volna, de még 17:30-kor se volt sehol senki, az emberek csak üldögéltek és vártak. Később itt lépett fel a Zorall, Zanzibár, Ossian és a Belga is.


Hangulatkép a Liget mozi elől - a háttérben a színpadon Kertész Bence zongorista

A Liget mozi színpadán Kertész Bence zongorista játszott, bár műsorát meg kellett szakítani, mert a fesztivál egész területére egy húsz perces áramszünet felhője borult. Ezen a helyszínen később filmeket vetítettek: az Amellie csodálatos élete c. francia-német film után magyar filmeket mutattak be.

A Café színpad műsorába pár órás csúszás került, így a sokak által várt Heaven Street Seven és az utána következő Neo is több, mint két órával később kezdődött.

Dub székházban kellemes kis chill-out zenére lehetett pihenni, a Pepsi sátorban Dévényi Tibi bácsi retro discojára bulizni, de a d'n'b stílus kedvelői is megtalálták a helyüket: a Red Bull sátor melletti homokos területen rophatták hajnalig a táncot.

Valcs

Fotó: Tóth Bálint