CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2007. július 29., vasárnap 23:58


ElFOgyoTT az idő

ElFOgyoTT az idő
EFOTT 2007
2007. július 28., szombat

Véget ért az idei, a sorban a 32. Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója Debrecen közelében, a Vekeri-tó mellett. Szeméthegyek, elhagyott sátrak, törülközők, sapkák, rövidnadrágok... Ennyi maradt az idei EFOTT fesztivál területén.

Az utolsó nap

Látszott, hogy hétvége van és mindenki az utolsó energiáit is a bulizásra fordítja. A fesztivál egész területét ellepték a szórakozni vágyók, az éjszakai eső hűsítő hatása pedig nagyon jól jött.
A "Három a magyar igazság!" mondást követve a Dumaszínház képviseletében az EFOTT-on harmadikként fellépő Badár Sándor műsorát hallgattuk meg elsőként a szombati napon a Café sátorban. Lehet, hogy én voltam fáradt, de valahogy nem jött át az egész. A humorista egy órán keresztül beszélt, de nagyobb poénja csupán pár akadt. Írjuk ezt a hőség számlájára, mert eddig csak csupa jót hallottam a művész úrról.
A jól bevált módszerünk szerint a stand up comedy után kiültünk a Nagyszínpad elé, ahol éppen AB/CD koncert ment. Fülsüketítően bántó zenéjük miatt inkább egy csendesebb helyre vonultunk, ahonnan tökéletes kilátás nyílt a Nagyszínpadra és nem volt annyira hangos. A 17:30-tól a Magna Cum Laude lágyabb dallamai homlokegyenest más irányzatot mutattak, mint az előttük fellépő zenekar. Ez a zavaró stílusirány-váltás a Nagyszínpadon nem egyedi eset volt, szerencsére az este héttől zenélő Ganxsta Zolee és a Kartel már nem rítt ki annyira a sorból. Megállapítottuk, hogy Ganxsta "Döglégy" Zoliék számai kicsit populárisabbak lettek, talán nyitottak egy szélesebb közönség felé.

Az idei fesztivál legnagyobb nézőszámát a Tankcsapda koncert mondhatja magáénak: nemcsak a színpad előtti füves részen, hanem még a HÖOK sátor és az EFOTT csárda területén is álltak az emberek. Felhangzottak az ismert slágerek és mindenki tombolt még egy utolsót, hiszen ezzel a Nagyszínpad programja véget ért.

A Colorstar, majd a Korai Öröm koncertre a Café sátorban került sor, ám nekünk kicsit chill-outosra sikerültek, ezért nem maradtunk benn végig. Jó volt a zene, csak mi nem voltunk hozzá elég frissek.
Kis pihenő után egy kedves barátom tanácsára visszatértem a Café színpadhoz, hogy megnézzem SKC-t. Még kezdő vagyok az elektronikus zenében, de ezt mindenkinek csak ajánlani tudom! Olyan fergeteges zenét csinált a srác, hogy a másfél órát szünet nélkül végigtáncoltam. Aztán nem volt megállás, mert jött Klute és hasonlóan pörgős bulit kevert a sátrat megtöltő közönség nagy örömére. Hihetetlen szuper volt!
A buli közben megpróbáltam vízhez jutni, de a pultban már üdítő sem volt, viszont egyszercsak megjelent egy elsősegélyes srác, aki vizet osztott a megszomjazott bulizóknak. Köszönet neki érte ezúton is!
Mivel a térdem ereje véges, három órányi pörgés után elindultam egy utolsó körútra: a kisebb helyszíneken még folytak a bulik, a nagyobb színpadokat azonban már elkezdték lebontani. Mindenhol üres poharak, sörösdobozok, egyszóval szemét minden mennyiségben. Miközben sokan már táskákkal felpakolva igyekeztek a kijárat fele, mi aludtunk még egy utolsót.


Utolsó este így nézett ki a HÖOK sátor pultja


Ideiglenes hulladék-újrahasznosítás - avagy építsünk tornyot söröskorsóból


Szedelőzködnek a fesztiválozók, csak a szemét marad...


Kivágtuk magunkat - avagy hogyan jussunk ki a fesztivál területéről, ha lezárták a parkolóhoz vezető utat

Miután az éjszakai eső után sáros sátrakat elpakoltuk, érkezett a hír, hogy a parkoló felé vezető utat lezárták, így aki a kocsijához szeretett volna eljutni, kénytelen volt igencsak sokat gyalogolni, ami nem túl kellemes dolog nagy csomagokkal. A biztonsági őr (!!) javasolta, hogy nyomjuk le nyugodtan a kerítést, most már úgysem érdekel senkit... A szögesdrót-kérdést egy drótvágóval hamar megoldottuk, így viszonylag egyszerűen mászhattunk ki, ám számomra továbbra is rejtély, hogy erre miért volt szükség és miért nem találtak a szervezők valami más megoldást. Mindenesetre az EFOTT leghasznosabb tárgya címet ezzel a drótvágó átvette a sarokreszelőtől, amivel roppant hatékonyan lehet eltávolítani a koszt a talpról.

Már Pesten voltunk, amikor hallottam a rádióban, hogy 56 ezren buliztak a 32. EFOTT-on, ezzel az eddig fennálló legnagyobb nézőszám megdőlt.

Valcs

Fotó: Tóth Bálint