CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2007. augusztus 16., csütörtök 19:47


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. augusztus 16.

A 2007-es évjárat utolsó növényvédelmi előrejelzése lesz a mai. Két hete még úgy gondoltam, nem lesz szükség több beavatkozásra, lezárult a növényvédelmi szezon idén, indulhatnak a szüreti előkészületek.

Azonban a szőlő rendkívül intenzív, gyors fejlődését a szőlőmolyok is követték. Az idei évben ki fog fejlődni a harmadik molynemzedék, elég korán ahhoz, hogy károsítása a botritiszes rothadást is megindíthassa. A múlt héten folyamatosan rajzottak a hímek, a hétvégén már a tojásrakás, sőt a korán lerakott tojások kelése várható. Ez az a molynemzedék, amely Tokajban elősegíti az aszúsodást, de a vörös borszőlőknél csak károsít.

Azokon a területeken, ahol a molyok egyedszáma magas volt a korábbi csapdázások alapján, védekezni kell a második nemzedék ellen javasolt tojás és lárvaölő készítményenyek valamelyikével. Nem hatékonyak ellenük sem a gyomormérgek /pl. Bi 58/, sem a kontakt lárvaölők / pl. piretroidok/, mert a lárva kelés után azonnal belerágja magát a bogyó belsejébe. Rágásával fertőzési kaput nyit a szürkepenész számára, különösen a tömöttfürtű fajtáknál lehet veszélyes ha esős lesz a szeptember.

A lombozat védelme érdekében a lisztharmat ellen tegyünk ként is a permetező tartályába!

Az idei zárópermetezésnél tehát a speciális rothadás elleni készítményeket érdemes rovarölővel kiegészíteni, ne csökkenjen a termés értéke.

Kénkészítmények : nincs előírt élelmezésegészségügyi várakozási idejük

Mankoceb (pl. Dithane ): 30 nap

Rézkészítmények: 21 nap

Folpet (pl. Folpan ): 30 nap az erjedés biztonsága érdekében inkább több

Dinokap ( Karathane ): 30 nap

Mythos: 14 nap

Teldor: 14 nap

Cantus: 28 nap

Rovral: 7 nap

Switch: 14 nap

Sumilex: 14 nap

Chorus: 14 nap

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795