CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. augusztus 23., csütörtök 19:36


Tovább bővül a soproni csatornázásban érintett területek listája

Tovább bővül a soproni csatornázásban érintett területek listája

Ma délután ünnepélyes keretek között aláírták a kivitelezési szerződést a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program részeként megvalósuló Ispa Plusz programon belül a közeljövőben induló csatornázási munkákra. Az ISPA Plusz program újabb soproni utcákban teszi lehetővé a csatornarendszer kialakítását, bővítését. A ma aláírt szerződés nettó összege 1.231.706 € ; a kivitelezés határideje 2008. április 30.

Havas András alpolgármester a szerződés aláírását megelőzően emlékeztetett a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program előzményeire. Elmondta: 1997-ben az akkori KHVM támogatásával elkészült a szennyvíztisztító telep fejlesztésének első megvalósíthatósági tanulmánya.


Tóth István János a Délviép területi igazgatója, és Havas András alpolgármester

- Ezt követően több évig tartó részletes elemző és tervező munkát követően elkészültek a szennyvíztisztító telep és a csatornahálózat fejlesztéseinek tervei, majd a tervekre alapozva az ISPA pályázati dokumentáció. Először a magyar kormány támogatását kellett megszerezni, majd 2001 őszén Brüsszelben az EU is kedvezően döntött a beruházás támogatásáról. Ezen pozitív döntések elérésében jelentős szerepe volt Szájer Józsefnek, a térség akkori országgyűlési, jelenleg EU parlamenti képviselőjének.

- Ezt követően került sor a tenderdokumentációk elkészíttetésére és elfogadtatására, majd a kivitelezési és a szolgáltatási versenytárgyalások sikeres lefolytatására – mondta Havas András.


- A csatornahálózatok kivitelezése 2004-ben, a szennyvíztisztító telep kivitelezés 2005-ben kezdődött meg, jelenleg az utolsó csatorna szakaszok kivitelezése és a szennyvíztisztító telep próbaüzeme folyik.

A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program területei a hivatalosan ma kezdődő munkálatokkal hat új szakasszal egészülnek ki: bővül a Híd utcai csatorna kapacitása, megtörténik egy műszakilag fontos bújtató átépítése az 1-0-0-s főgyűjtőn (a Győri úton az Ikva patak alatt), valamint megoldódik a Szent Mihály utcának és környékének-, a Mikes Kelemen utcának-, az Uszoda utcának-, és a Paur Iván utcának a csapadékvíz-elvezetése.
(sopron.hu)