CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. augusztus 26., vasárnap 22:02


,,Beborítjuk fotókkal a teret!'

,,Beborítjuk fotókkal a teret!"

Szabadtéri fotókiállításon mutatta be a Soproni Fotóklub a közelmúltban meghirdetett fotópályázatára beérkezett legjobb alkotásokat.

A Fotográfia Világnapja alkalmából rendezett tárlaton nagy érdeklődés mellett a Széchenyi téren a 101 éves Soproni Fotóklub jelenlegi és régebbi alkotóinak képeit is kiállították.


- A Soproni Fotóklub immár több mint egy évszázados örökségét viszi tovább a klub mai tagsága. Ez a tény önmagában is tiszteletet érdemel – mondta Abdai Géza alpolgármester megnyitó-beszédében.

Ugyanakkor a Fotóklub tagjai egyrészt közösséget formálnak. A maguk szakmai közösségét, amely a tagok továbbfejlődését segíti, és egyben az emberi kapcsolatokat erősíti.
Másrészt szolgálják a közösséget. Munkájuk eredményét időközönként közkinccsé teszik – azaz kiállítják, megmutatják – , így az egész közösség gyarapodik.
Harmadrészt a közösségük nyitott, és tevékeny, hiszen éppen a már többször meghirdetett fotópályázat tanúsítja, hogy nem egy önmagáért való szűk, bennfentes körként működnek, hanem kapcsolatot keresnek új alkotókkal is.
Ezáltal éppen a közösségteremtés szolgálatában hoznak össze – most éppen a pályázat kapcsán – olyanokat, akiket, mint alkotókat is érdekel a fotográfia.
Negyedrészt pedig összehoztak minket, itt és most, akik erre a kiállításra eljöttünk. És erre a napra a fotográfia ünnepére ,,beborítják fotóikkal a teret”.


Csak néhány mondatban vázoltam azt, hogy a közösséget hogyan lehet olyan alkotómunkával szolgálni, amelynek alapja az önként vállalt tevékenység. Nem hivatásszerű munka, de olyan tevékenység, amely éppen ezért mindenképpen hivatástudattal jár.

Mert megörökíteni a világot, azt megmutatni, üzenni, gondolatokat ébreszteni és formálni, közösséget formálni, mindenképpen hivatástudattal jár.

Ez jellemezte a Fotóklub régi nagyjait. A Klub elődje 1902-ben a Képzőművészeti Kör csoportjaként alakult meg, hogy aztán 1906-ban önállóvá váljon. Üzenetértéke van annak, hogy az alkotás hogyan formál közösséget, vagy éppen, hogy a közösség ereje, hogyan segíti az egyént az alkotásban – mondta Abdai Géza a Széchenyi téren, amelyet a mai napra ,,beborítottak a fotók” - tegyük hozzá: mindannyiunk örömére.




(cyberpress.hu)