CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. szeptember 01., szombat 12:48


Utolsó útjára kísérték Alois Schwarz, volt kismartoni polgármestert

Utolsó útjára kísérték Alois Schwarz, volt kismartoni polgármestert

Alois Schwarz, okleveles mérnök, Kismarton (Eisenstadt) volt polgármestere (1990-2002) augusztus 25.-n életének 75. évében betegség után elhunyt. Alois Schwarz Sopronnal szoros kapcsolatokat ápolt.



Dr. Fodor Tamás, a Kismarton többi testvérvárosának nevében megjelentekkel együtt búcsúzott a volt polgármestertől.

- Mindannyian, akik mindig szeretettel és tisztelettel gondoltunk Sopronban Alois Schwarz polgármesterre vagy barátra, őszinte megdöbbenéssel és fájó hiányérzettel vettük tudomásul, hogy a Teremtő magához szólította Őt; Sopronban is jól ismert alakja nem fog már többé feltűnni városunk utcáin.
Szívesen jött Sopronba és nagyon sokat tett azért, hogy Sopron és Kismarton, a Nyugat- Pannon Régiónak eme két jelentős városa minél közelebb kerülhessen egymáshoz és hogy ezek a kötelékek ne csak a múltat jelentsék, hanem a jövőben is meghatározzák a két város kapcsolatát. Meghatározó szerepe volt Alois Schwarznak hogy a 80-as évek végén induló ún. Dreistädte-Freundschaft 2002-re a két város partnervárosi szerződésében csúcsosodhatott ki.
„Mi sem természetesebb –mondta-, hogy Kismarton és Sopron jó szomszédként közösen képzelje el a térség jövőjét és együtt használják fel közös előnyeiket lakosságaink javára.”
Ötletgazdája és első rendezője volt annak a később évről évre ismétlődő rendezvénynek, amely a térség osztrák és magyar polgármestereit fogta össze a tapasztalatok kicserélésének és a személyes kapcsolatok kiszélesítésének érdekében; az Ő szolgálati ideje alatt hagyományossá váltak Kismarton és Sopron közös rendezvényei, különböző intézményeinek, pl. a Tűzoltóságnak a kapcsolatai.

Alois Schwarz polgármester Kismarton és Sopron kapcsolatainak fáradhatatlan és eredményes épitéséért 2000-ben megkapta a „Sopronért” díjat, amire nagyon büszke volt. Jóleső érzéssel láttuk m is örömét, amikor nyugdíjba vonulásakor megkapta szeretett városa, Kismarton díszpolgári címét. Akkor nem gondoltunk arra, hogy alig több, mint öt év után szembe kell néznünk a megváltozhatatlannal, hogy nincs többé.

A soproniak nem fogják elfelejteni Alois Schwarz-ot, hanem szeretettel fogják emlékét megőrizni. Isten, aki mindannyiunk sorsának ura, adjon neki áldott pihenést – mondta búcsúztató beszédében dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.
(cyberpress)