CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2007. szeptember 03., hétfő 21:06


Magyar nyelvű oktatás indul az ausztriai Lépesfalván

Magyar nyelvű oktatás indul az ausztriai Lépesfalván

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium valamint a burgenlandi Lépesfalva (Loipersbach) község együttműködésével kezdődik el az a magyar nyelvű oktatás, amelynek keretében Salamon Zsuzsa, a Líceum tanára fogja a jövőben tanítani – az óvodásoknak játékosan, szüleiknek, nagyszüleiknek esti tanfolyamokon – a magyar nyelvet a határ melletti, Ágfalvával szomszédos Lépesfalván (Loisperbach).

Herbert Tschürtz, a település polgármestere, Tölli Balázs, a Líceum igazgatója, Jakob Kruse evangélikus lelkész, a szülői munkaközösség vezetője, Sylvia Gregorich, a lépesfalvi óvoda igazgatónője illetve Salamon Zsuzsa, a Líceum tanára számolt be erről a lépesfalvi óvodában.



Tölli Balázs és Herbert Tschürtz

Lépesfalva és a szomszédos települések – Ágfalva, Sopron – kapcsolata történelmi tradíciók folytán alakult ki. A határ megvonása előtt Lépesfalvának Sopron volt ,,a város", ahol az emberek hivatalos ügyeiket intézték, bevásároltak. Lépesfalvát Ágfalvához fűzték a legszorosabb kapcsolatok, mindenekelőtt az ágfalvi evangélikus gyülekezethez, amely 1932-ig anyagyülekezetként működött, ahova a lépesfalviak istentiszteletre jártak, ahol konfirmáltak.

A vasfüggöny lebontása után ezek a kapcsolatok újráéledtek és szorosabbá váltak. A magyar nyelvű oktatásnak már volt előzménye a kis burgenlandi település életében, a jövőben pedig a Líceum tanára, Salamon Zsuzsa ősztől a lépesfalvi óvodásoknak heti két alkalommal magyar nyelvi foglalkozást fog tartani. Ezenkívül vállalta azt is, hogy a község lakóinak, szülőknek, nagyszülőknek esti tanfolyamok keretében oktatja a magyar nyelvet.

Egyelőre, egy a közelmúltban megnyílt ,,határátkelőponton" , azaz egy keskeny fahídon lehet gyalogosn, kerékpárral átkelni az Ágfalva-Lépesfalva közötti határon, de a schengeni határok megszűnése után a helyzet változhat, már amennyiben a két települést összekötő közút a gépjárműforgalom számára is járhatóvá válik. De ez egy másik történet....


„Miért éppen egy gimnázium jelenik meg egy óvodában?” - kérdést Tölli Balázs, líceumigazgató válaszolta meg.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium idén ünnepli fennállásának 450. évfordulóját, éppen ezért a tradíció szellemében előretekint az oktatást, nevelést illetően. Az egyházi visszavételt követően, 1993-ban indították el a soproni Líceumban a német nemzetiségi tagozatos képzést. Ez a képzés alapvetően Sopron és környéke német nemzetiségű családjai számára, illetve mindenki számára nyitott volt a kezdetektől, aki szerette volna a kétnyelvű kultúrát elsajátítani. Ez a kétnyelvűség jelenleg is természetes kell hogy legyen. Nem valami újat kell tehát adni azoknak akik ebben a képzésben részt vesznek, hanem sok mindent visszaadni - fogalmazott Tölli Balázs.

- Függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán él egy család, ha kicsi gyermeke van, akkor az ő jövőjét szolgálja a kétnyelvűség, amelyet nem lehet elég korán megtanítani ahhoz, hogy stabil és biztos legyen.

Sylvia Gregorich, a lépesfalvi óvoda igazgatója visszaemlékezett azokra az időkre, amikor a lépesfalvi és ágfalvai óvodások egymáshoz jártak át vendégségbe – ehhez egyébként az osztrák gyerekeknek akkoriban még vízum kellett. Meggyőződése, hogy az ily módon kialakuló kétnyelvűség felébreszti a gyerekekben azt az igényt, hogy teljes mértékben elsajátítsák a számukra ma még idegennek számító nyelvet, kultúrát. Az együttműködés az óvodapedagógusok számára is érdekes tapasztalatokat jelent – mondta Sylvia Gregorich.

Jakob Kruse, evangélikus lelkész, a szülői munkaközösség vezetője elmondta:csak az értheti meg a szomszédos nép történelmét és kultúráját, aki annak nyelvét is beszéli. Ugyanakkor a projekt anyagi vonzata sem mellékes. Az anyagiakhoz járul hozzá egy október 25-én a lépesfalvi evangéliksu templomban megrendezendő jótékonysági koncert, melyen a soproni Líceum kórusa ad majd műsort. További bevételt jelent az óvodai terményünnep, valamint az évzáró ünnepély.
(cyberpress.hu)